Mogelijk jarenlange opsluiting na mislukte diefstal fiets in Voorhout

Mogelijk jarenlange opsluiting na mislukte diefstal fiets in Voorhout
Voorhout

Voor de diefstal van een fiets - die ook nog eens mislukte - uit de stalling van het Voorhoutse NS-station, dreigt een 30-jarige dakloze voor twee jaar achter de muren van gesloten justitiële inrichtingen te belanden.

Die zogenoemde veelplegersmaatregel eiste het Openbaar Ministerie maandag tegen de man, die een oude bekende is van Justitie. Een heel zware eis voor een mislukte diefstal van één enkele fiets, gaf de aanklaagster toe. „Maar ik zie geen andere mogelijkheid.”

De verdachte beweerde overigens in de rechtszaal dat hij de fiets helemaal niet had willen stelen. Hij had er enkel zijn agressie op willen botvieren omdat zijn trein naar Utrecht vertraging had.

„Toen werd ik woedend.” Hij had gedronken. Hij wilde de fiets slechts een klap of een schop geven of zoiets, zei hij. En dat hij de fiets snel terugzette toen de politie hem ermee bezig zag, bewees volgens de verdachte heus niet dat hij hem had willen stelen.

Er kwam uit de door de rechter voorgelezen stukken een somber beeld naar voren over de voormalige student. Sinds een jaar of vijf kwam hij keer op keer in aanraking met de politie. Winkeldiefstallen, bedreigingen en zelfs een mishandeling van zijn moeder staan op zijn strafblad. Eigenlijk zou het vanaf zijn 22ste al zijn misgegaan.

Volgens een psychiatrisch rapport raakte de man toen verslaafd aan drank en kreeg hij stemmingswisselingen en depressies. Ook zou de man volgens deskundigen lijden aan schizofrenie en grootheidswaan.

Een veelplegersmaatregel is al met al de beste oplossing zijn voor de dakloze, zou luidde de conclusie van deskundigen. Bij een behandeling met meer vrijheden is de verwachting dat de man zich daaraan onttrekt.

„Wat vindt u daar zelf van?”, wilde de rechter van hem weten. „Ik ben me niet bewust van enige diagnose en heb geen last van schizofrenie”, sprak de gesjeesde student. „Een veelplegersmaatregel? Dat is slecht voor mijn ontwikkeling.”

Zijn advocaat vroeg om vrijspraak. Hij vond de eis sowieso te zwaar. „Mijn cliënt is nooit eerder onder toezicht geweest, en dan direct naar een gesloten kliniek?”

De verdachte vatte zijn visie op de zaak zelf nog even kort samen toen hij het laatste woord kreeg: „Laten we ophouden met deze gênante vertoning.”

De meervoudige kamer van de Haagse rechtbank doet 5 februari uitspraak.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek