Leonie van Noort als verwacht naar Nederlandse titel

Hielke Biemond
Zwemmen

Leonie van Noort heeft haar favorietenrol waargemaakt bij de NK openwater zwemmen. De Leidse pakte de titel op de tien kilometer vrije slag – de olympische afstand. In Hoorn werd Jasmijn Ruijg8rok (De Zijl) vijfde.

De omstandigheden waren verre van ideaal op het IJsselmeer. Langs de oevers van de Westfriese havenplaats hadden alle deelnemers last van de golfslag die vanaf de zijkant kwam. De 20-jarige Leidse tikte na 2:12.48 uur aan als eerste Nederlandse aan.

De wedstrijd kende een internationaal deelnemersveld omdat het tevens de vierde ontmoeting in de Europa Cup in een reeks van vijf was. De Italiaanse Arianna Bridi won in een tijd van 2:07.31 uur.

,,Ik ben natuurlijk blij met de titel’’, sprak Van Noort tevreden. ,,Wat ik vooral leuk vind, is dat ik internationaal nog nooit zo hoog geëindigd (zesde, red.) ben bij een Europacupwedstrijd. Dat geeft me een goed gevoel naar volgende week als ik mee doe aan het NK marathonzwemmen. Tweeëntwintig kilometer tussen Stavoren en Medemblik.’’

In die oversteek van het IJsselmeer zal de debuterende Van Noort concurrentie ondervinden van Evelien Sohl, die al meerdere keren de Nederlands marathontitel voor zich op eiste. Sohl was in Hoorn de tweede Nederlandse – negende in totaal – en liet een tijd noteren van 2:20.01 uur.

Van Noort werd in de totale uitlag dus zesde en Ruijgrok, die vertelde ook last te hebben gehad van de golven, dertiende. Emma Siemensma (De Zijl) moest onderweg opgeven met hoofdpijnklachten.

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.