’Zondagsluiting is geen gemiste kans, maar juist uniek’

Geen koopzondag in Katwijk. Archieffoto Leidsch Dagblad

Alieke Hoogenboom
Katwijk

Dat de winkels in Katwijk op zondag dicht zijn, is juist een ’unique selling point’, stellen de politieke partijen CDA, SGP, ChristenUnie (CU) en KiesKatwijk. ,,Het wordt gepresenteerd als een gemiste kans, terwijl het juist positief is. Katwijk is uniek’’, aldus raadslid Wouter-Jan Vroegindeweij (SGP).

Hij reageerde op het pleidooi van horecaondernemer Dirk Schipper en supermarktmanager Cees Verburg. De twee heren van het ’bonte gezelschap’ probeerden de raadsleden donderdagavond te overtuigen dat Katwijkse ondernemers de keuze moeten hebben op zondag open te gaan. Zonder resultaat, want een grote meerderheid is nog altijd tegen.

,,Katwijk is er gewoon nog niet aan toe’’, zei CDA-raadslid Krijn van der Spijk. En volgens hem is het een doodsteek voor de middenstand. Bovendien hebben het CDA, SGP en CU in het coalitieakkoord vastgelegd dat de winkels dichtblijven op zondag. ,,Het zou geen knip voor de neus waard zijn als we dat na een jaar doorbreken.’’

Anita van Ginkel (Hart voor Katwijk) en René Slootweg (GemeenteBelangen) gingen nog mee in het idee van supermarktmanager Verburg om een proefperiode in te stellen, maar daar werd geen gehoor aan gegeven. ,,Ik blijf erbij dat het betutteling is’’, zei Van Ginkel. Daar was burgemeester Wienen het niet mee eens. ,,Het is beschermend voor een maatschappelijk waarde, namelijk een gezamenlijke rustdag.’’

Horecaondernemer Schipper bleef erbij dat het raar is dat Katwijk zich als toeristenplaats presenteert, maar de winkels op zondag dicht zijn.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.