Leiderdorp bereidt zich voor op 320 asielzoekers

Aad Rietveld
Leiderdorp

Leiderdorp bereidt zich voor op de komst van honderden vluchtelingen. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) vroeg de gemeente maandag om mee te werken aan noodopvang voor 320 asielzoekers in het oude ROC-gebouw aan de Leidsedreef.

Burgemeester en wethouders staan in principe positief tegenover het verzoek van het COA. Het zou gaan om opvang voor een jaar, met een mogelijkheid tot verlenging met nog eens een half jaar.

Het oude ROC-gebouw was in oktober vorig jaar ook al in beeld voor de crisisnoodopvang van 120 vluchtelingen, maar werd toen door het COA niet geschikt bevonden. De vluchtelingen verbleven vervolgens een week in sporthal De Bloemerd.

Onderzoek heeft nu volgens wethouder Kees Wassenaar (VVD) uitgewezen, dat de panden aan de Leidsedreef met een verbouwing wel geschikt te maken zijn voor opvang. Wassenaar deed die mededeling maandagavond in de gemeenteraad.

Informatieavond

Het hele dorp wordt, zei hij, dinsdag per brief geïnformeerd over het verzoek van het COA. Woensdag 20 of donderdag 21 januari is er dan een informatiebijeenkomst in het Leiderdorpse gemeentehuis.

Het is de gemeenteraad die uiteindelijk ’ja’ of ’nee’ moet zeggen tegen het verzoek. Dat gebeurt in een extra vergadering op 25 januari.

,,Er moet nog veel gebeuren’’, zei Wassenaar. ,,Behalve de verbouwing moeten we ook plannen maken voor de zorg, de dagbesteding en onderwijs.’’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.