Levenswerk brandt tot de grond toe af op Koudenhoorn

© Foto: Leon Gielen

Annet van Aarsen
Warmond

Een groot drama voor de vrijwillige beheerders Lotte en Rob Steenvoorden van stal Koudenhoorn in Warmond en voor kinderboerderij De Kloosterhof. Op het eiland brak in de nacht van zaterdag op zondag brand uit: een schuur en een hooiberg werden volkomen in de as gelegd.

Op drie konijnen en een cavia na overleefden alle dieren - paarden, varkentjes, kippen, kalkoenen - de brand.

Lees hier: Grote brand op recreatie-eiland Koudenhoorn in Warmond [video]

Maar de schade is enorm: de hooivoorraad voor komende winter is vernietigd, het materieel om het land te bewerken is verloren gegaan, de watervoorziening voor de dieren werkt niet meer en er zijn heel veel spullen verloren gegaan van particulieren die op Koudenhoorn hun paard hebben staan.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Lotte Steenvoorden zag haar levenswerk in één klap worden vernietigd, zegt ze. De inkomsten van de paardenweide op het recreatie-eiland aan het Joppe zijn sinds vier jaar een belangrijke financieringsbron voor andere activiteiten van de kleine particuliere kinderboerderij De Kloosterhof die in het dorp is gevestigd.

De spullen die bij de brand op het eiland verloren zijn gegaan, eigenlijk allemaal persoonlijke eigendommen, zijn vanwege de hoge kosten niet verzekerd.

,,We zijn nu heel snel dingen aan het regelen. Een schuilmogelijkheid voor de dieren bijvoorbeeld’’, zegt Steenvoorden.

,,We hebben hier een paar varkentjes die zoiets nodig hebben. Gelukkig kwam er al iemand een parasol brengen, die nu even voor schaduw zorgt. En veel mensen bieden hulp aan, hartverwarmend om te zien hoe betrokken iedereen is. Maar ik maak me natuurlijk veel zorgen over hoe dit afloopt. Hoe komen we aan hooi? Hoe moeten we straks maaien?’’

Het is nog onduidelijk wat de oorzaak van de brand is. De technische recherche deed zondagavond onderzoek op het eiland.

Inmiddels is er ruim 5.000 euro ingezameld met crowdfunding. Er is 30.000 euro nodig. De inzamelingsactie is hier te vinden.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.