ZZ Leiden met een supporter als piloot afgereisd naar Portugal

De spelers en coach van ZZ Leiden op de foto met piloot Arjan Stadt. Foto Gerry van der Vliet

Hielke Biemond
Porto

Een opmerkelijk tafereel woensdagochtend bij gate C15 op Schiphol. In plaats van met de rest van de bemanning de vliegtuigslurf in te stappen, begint de piloot van Transavia de rondhangende basketballers van Zorg en Zekerheid Leiden enthousiast te begroeten. Hij kent ze allemaal bij naam. Arjan Stadt, supporter en vrijwilliger van de basketbalclub, is er maar wat trots op dat hij zijn team naar Portugal mag vliegen voor de Europese uitwedstrijd tegen FC Porto.

Na een groepsfoto met de spelers en de staf spoedt hij zich richting de cockpit, om te voorkomen dat de vlucht vertraging oploopt.

Daarmee is de rust niet teruggekeerd. Worthy de Jong, Jeroen van der List, Kasper Averink en Bas Nelemans doden de tijd met een belastingvrij aangeschaft bestuurbaar autootje. Ook hier is de competitiedrift groot. Verbaasd kijken toeristen op als Van der List juichend door de vertrekhal loopt. Hij heeft het parcours tussen de wachtbankjes door als eerste zonder botsing afgelegd.

Gepropt

De vrolijkheid verdwijnt even als de spelers aan boord stappen. Het toestel is duidelijk niet gemaakt voor passagiers met het formaat van een basketballer. Een journalist van het Leidsch Dagblad staat zijn stoel op de eerste rij af aan Van der List, met zijn 2.13 meter de langste speler van het team, die onmogelijk in een reguliere stoel kan worden gepropt.

Het doet Worthy de Jong en Mohamed Kherrazi terugdenken aan de magische zomer van 2014 met het Nederlands basketbalteam, een Europese triomftocht in prijsvechtertoestellen. Het blijft ook nu bij wat gezucht en gesteun. Basketballers zeuren niet zo snel: zij zijn al lang blij dat de clubleiding niet op het idee is gekomen om de spelersbus naar Porto te laten rijden.

Concentratie

Ergens boven Frankrijk meldt Arjan Stadt zich door de intercom. Voordat hij overgaat tot het reguliere pilotenpraatje, wenst hij ZZ Leiden veel succes tijdens de tweede poulewedstrijd in de Europe Cup. ,,Ik kom jullie vrijdag weer ophalen.’’

De steunbetuiging gaat langs Kherrazi heen. Met een koptelefoon op kijkt hij op zijn laptop naar een integraal verslag van de oefeninterland Nederland - Portugal, afgelopen zomer in de Vijf Meihal. Over zijn schouder kijkt De Jong geboeid mee. Twee basketbalfanaten zien hoog in de lucht zichzelf in actie.

Kherrazi wordt uit zijn concentratie gehaald door iemand die hem op zijn schouder tikt. Het is geen stewardess, maar een vriendelijk glimlachende man die vraagt wanneer de basketbalwedstrijd waar de piloot over sprak op het programma staat. En of de Oranje-international hem misschien aan een kaartje kan helpen. Hij is immers toch in de stad, voor de marathon van zondag.

Ook andere Nederlandse passagiers besluiten spontaan om donderdagavond een bezoek te gaan brengen aan de basketbalhal naast het voetbalstadion van FC Porto.

Als de spelers van ZZ Leiden op het druilerige Portugese vliegveld eindelijk hun benen kunnen strekken, staat onderaan de vliegtuigtrap een dolenthousiaste piloot met succeswensen te wachten.

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.