Inbraak bij student een eitje: ’Ik had me niet gerealiseerd dat je zo naar binnen kan’

Studentencampus bij ROC Leiden vlakbij de Lammenschansweg (dit is geen studentencomplex uit het verhaal).© Archieffoto

Liza Janson
Leiden

Met lichte verbazing kijkt hij op van zijn computerspel als er opeens een journalist in zijn woonkamer staat. ,,Ik schrik er niet van, er komen hier zo veel verschillende mensen’’, zegt de student fysiotherapie. Met zeventien anderen deelt hij een ’huis’ in een studentenflat in Leiden. Voor insluipers is hij niet bang.

Inbrekers hebben het steeds vaker gemunt op studentenwoningen tijdens de zomermaanden. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) waarschuwden daar deze week voor. ,,Zeker ’s zomers laten veel studenten hun deuren of ramen open staan. Dat maakt inbreken makkelijk’’, aldus LSVb-voorzitter Tariq Sewbaransingh.

Het Leidsch Dagblad nam de proef op de som en probeerde binnen te dringen bij studentenhuizen. Met een ietwat ongemakkelijk gevoel stap ik een flat van een groot studentencomplex binnen. De deur naar de portieken staat open en ik loop voorzichtig de trappen op. De eerste twee deuren zitten potdicht. Op de derde verdieping heb ik meer geluk.

Een latje houdt de deur op een kier. Ik sluip de hal in en binnen tien seconden sta ik in de woonkamer. Een student ligt languit op de bank. ,,Hallo! Niet schrikken’’, zeg ik en ik leg hem uit wat ik kom doen.

Licht argwanend kijkt hij me aan, maar na het zien van mijn perskaart ontspant hij wat. Waarom hun deur openstaat? ,,Er zijn reparateurs om de douche te maken’’, verklaart hij droogjes. De deur van zijn kamer staat meestal ook gewoon open. ,,Van de meeste mensen hier. We vertrouwen elkaar.’’

Campagne

In het laatste onderzochte jaar - 2015 - waren er in Leiden 37 inbraken in studentenhuizen. Waarschijnlijk ligt dit aantal in werkelijkheid een stuk hoger, omdat lang niet alle studenten aangifte doen. Een landelijke informatiecampagne van de LSVb en het CCV moet een eind maken aan de inbraakgolf. In studentensteden, waaronder Leiden, worden posters en kaarten verspreid.

Bij de meeste Leidse studentenhuizen is het niet makkelijk om binnen te komen. Deuren zitten dicht en openstaande ramen zijn te hoog. Bij geschiedenisstudent Art-Jan is het anders, zijn raam staat wagenwijd open. Zijn kamer grenst aan een sloot, maar via een steiger kun je makkelijk bij zijn raam komen.

Hij en student Joëlle eten paprikachips en luisteren muziek. Wederom verbaasde gezichten als ik via het raam bijna naar binnen stap. ,,Ik had wel gezien dat je makkelijk op de steiger kon klimmen, maar ik had me niet gerealiseerd dat je dan ook zo naar binnen kan’’, zegt Art-Jan. ,,Als ik slaap, staat hij ook vaak zo wijd open. Ik heb er nooit echt over nagedacht.’’

Student Jet Hodes is zich wel bewust van mogelijke inbrekers. Als ze naar school gaat, doet ze haar raam dicht en ook doet ze de deur van haar kamer meestal op slot. ,,Dat deed ik eerst nooit, maar na een gesprek met mijn moeder ben ik dat toch maar gaan doen. En ik heb een balkje bij mijn schuifraam geplaatst, zodat ’ie van buiten niet meer open kan’’, zegt Hodes.

Ladder

,,Onze balkondeuren mogen niet op slot vanwege brandveiligheid. Als je een ladder tegen het balkon zet, ben je zo binnen’’, zegt een studente die in een studentenflat in het centrum woont. Zij en haar huisgenoot Evelien hadden eigenlijk nog nooit nagedacht over inbrekers.

,,Ik doe mijn kamer bijna nooit op slot, alleen als ik een weekend weg ga. Als ik er nu over nadenk, is het hier niet echt inbraakproof.’’

Omwille van de veiligheid zijn de locaties van de studentenhuizen weggelaten in dit artikel.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.