Leiden moet 57.000 euro aan boetes laten schieten

Loman Leefmans
Leiden

Leiden schrijft een bedrag van 57.000 euro aan onbetaalde verkeersboetes definitief af. Het gaat om oninbare vorderingen uit de eerste vijftien jaar van deze eeuw, zo laat de gemeente weten. Ondanks het inzetten van incassoprocedures en deurwaarders is het niet gelukt om de uitgedeelde bekeuringen te incasseren. Dat komt doordat de overtreders failliet zijn, of geëmigreerd of onvindbaar of overleden.

De aankondiging komt enkele dagen nadat bekend werd dat veel van de recente verkeersboetes mogelijk ook niet geïnd kunnen worden door een juridische ongerechtigheid bij de gemeente.

En er is nog een verandering bij de gemeente Leiden die met wanbetalingen te maken heeft. Voor het raam naast de ingang van het raadhuis aan het Stadhuisplein hingen met regelmaat affiches met daarop aankondigingen van executieverkopen. Vaak stonden daar ook voluit de namen van de betrokkenen bij.

Enkele Leidse raadsfracties vroegen zich afgelopen voorjaar af of dat nu wel zo moest en of er een wettelijke verplichting bestond om de aankondigingen zo’n prominente plek te geven. Mensen stonden immers letterlijk met hun schulden te kijk.

PvdA-wethouder Marleen Damen zocht de kwestie uit en komt nu tot de conclusie dat in lang niet alle gevallen van een persoonlijk bankroet, het ook verplicht is de bijbehorende executieverkoop prominent aan te kondigen met een poster voor het raam. Dat gaat dan ook niet meer gebeuren. En mocht het openlijk publiceren wel verplicht zijn, dan wordt voortaan de naam van de betrokkene weggelaten.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.