Veel animo zonnepanelen

Erna Straatsma
Hazerswoude-Dorp

De Habeko-actie voor zonnepanelen op huurhuizen in Hazerswoude, Koudekerk en Benthuizen is populair. In anderhalve week tijd hebben zich meer dan honderd huurders aangemeld.

Habeko is de eerste woningcorporatie in Alphen aan den Rijn die begint met de plaatsing van zonnecollectoren op huurhuizen. Tot en met 15 juni geldt daarvoor een aanbieding. Huurders hoeven de eerste drie maanden geen huur van vijftien euro per maand voor de nieuwe energievoorziening te betalen.

De komende drie jaar hoopt de woningcorporatie een derde van haar eengezinswoningen te voorzien van zonnepanelen. Dat zijn zo’n 500 huizen. Op alle vrijkomende huizen komen automatisch zonnepanelen. Zittende huurders zijn vrij om wel of niet voor zonne-energie te kiezen.

De panelen blijven eigendom van Habeko. Bewoners betalen maandelijks huur, maar kunnen dat geld terugverdienen met een verlaging van hun kosten aan gas en elektriciteit.

,,Het is ons doel om in 2020 een besparing van ten minste twintig procent op het energieverbruik binnen ons woningbezit te realiseren’’, zegt Habeko-directeur Martin Bogerd. Ook isolatie van huizen speelt hierbij een belangrijke rol.

Eerder dit jaar kondigde Habeko al aan bestaande appartementsgebouwen te voorzien van zonnepanelen. De woningcorporatie begint daarmee in Koudekerk aan den Rijn.

Ook na 15 juni kunnen huurders van Habeko nog zonnepanelen aanvragen.

Bogerd: Gezien de ruim honderd aanmeldingen in anderhalve week tijd denk ik dat we het de komende maand druk krijgen.’’

Meer nieuws uit LD

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.