Weinig water uit Noordwijkse kraan niet door droogte

Weinig water uit Noordwijkse kraan niet door droogte
De waterdruk viel maandagavond weg in Noordwijk.
© Foto ANP
Noordwijk

Dat de waterdruk maandagavond wegviel in Noordwijk heeft niet te maken met de droogte, wel met de hitte. „We hebben voldoende watervoorraad”, zegt een woordvoerder van drinkwaterbedrijf Dunea. „Er moest een pomp even aan en uit worden gezet. Normaal merk je daar niks van, maar door de warmte was het watergebruik hoger dan anders. Daardoor was er een kort dipje in de waterdruk.”

Volgens de zegsvrouw van Dunea hoeven de 1,3 miljoen klanten van het bedrijf in het westelijk deel van Zuid-Holland zich geen zorgen te maken. ,,Wij halen ons water uit de Afgedamde Maas. Dat is een zijtak van rivier de Maas. Het waterpeil is daar hoog genoeg omdat het bijvoorbeeld in Frankrijk nog heeft geregend.”

Duinen

Via onder meer de duinen nabij Katwijk, waar het water op een natuurlijke wijzer wordt gefilterd, belandt het vochtige goedje in de woningen van inwoners van de Bollenstreek en de Leidse en Alphense regio.

Zijn er dan helemaal geen zorgen bij Dunea? In het oosten en noordoosten van Nederland hebben waterbedrijven bijvoorbeeld eerder wel moeite gehad met de waterdruk op peil houden. Dit kwam onder meer doordat op de piekmomenten tussen zeven en negen uur ’s ochtends en zes en tien ’s avonds veel water wordt verbruikt. De droge tuin wordt en masse besproeid, mensen zoeken verkoeling onder de douche of een opblaasbad wordt na werk volgelopen.

Jong waternet

,,Wij hebben een relatief jong waternet. Dat kan de verhoogde vraag goed aan. Bovendien is het hier nu vakantie, dus zijn er minder mensen in ons gebied die water nodig hebben.’’

Dunea roept de gebruikers daarom niet op, zoals de waterbedrijven elders wel hebben gedaan, om gedurende de zomer zuiniger dan anders om te gaan met water. ,,Ons advies is eigenlijk altijd al: gebruik zo min mogelijk. Ook in de winter.’’

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek