Een Leids atletiekfeestje

Melissa Boekelman (links) viert haar zege bij het kogelstoten met Nadine Broersen. Haar prestatie was goed voor de Gouden Spike.

Melissa Boekelman (links) viert haar zege bij het kogelstoten met Nadine Broersen. Haar prestatie was goed voor de Gouden Spike.© Foto orange Pictures/Karel Delvoije

Patrick Moeke
Leiden

Het was een drukte van jewelste zaterdag in de Leidse Hout. Voor de 46ste keer werd daar de Gouden Spike uitgereikt. Een traditioneel evenement dat niet meer weg te denken is van de atletiekkalender. Nationale toppers als Nadine Visser, kersverse recordhouders als Menno Vloon en Thomas van Ophem waren van de partij. Het werd een dag die in het teken stond van handtekeningen jagen, de WK-limiet en uiteraard het winnen van de Gouden Spike.

Het is een beeld dat na bijna iedere wedstrijd is te zien. Na afloop van een onderdeel rennen er kinderen op de winnaar af. Hun doel: een handtekening scoren, al hebben zij soms geen idee welke sporter er precies tegenover hun staat. Voor de kinderen maakt het niet uit. Een handtekening van een winnaar is iets waar ze te allen tijde trots op zullen zijn.

Het typeert de toegankelijkheid van het toernooi. De atleten doen hun warming-up veelal achter de baan en zijn vrij aanspreekbaar voor het publiek. Dat het evenement bijna ieder jaar fantastisch zomer weer met zich meebrengt maakt het af.

De meeste sporters zelf zien de Gouden Spike vooral als een testwedstrijd. Anderen hopen er plaatsing voor de WK atletiek - dat in Augustus in Londen wordt gehouden - mee af te dwingen.

Vloon

Polsstokhoogspringer Menno Vloon plaatste zich een week eerder al voor de WK in Londen. De atleet deed dat met een Nederlands record. In het Duitse Zweibrücken sprong de 23-jarige sporter uit Krommenie over 5,85 meter heen. Op de Gouden Spike is hij opnieuw de sterkste, maar aan de 5,85 komt Vloon niet. Het blijft bij 5,50 meter. ,,Het kan niet altijd raak zijn”, zegt Vloon na zijn laatste sprong. ,,Ik voelde me best goed, maar ik was iets te gretig in m’n aanloop. Er kwam een hele hoop op me af deze week. Veel media-aandacht. Dat had ik nog niet eerder meegemaakt. Vandaag moest ik me daarvan af schermen, maar dat lukte niet helemaal. Ik zie het vooral als een testwedstrijd voor de grote toernooien.”

Hordenspecialiste Nadine Visser is op de 100 meter horden de sterkste. Haar tijd van 13,06 is goed voor een record op de Gouden Spike, maar niet voor een Nederlands record. Het 22-jarige sprinttalent sprak eerder al uit heel graag het Nederlands record van Marjan Olyslager (12,77) uit de boeken te willen lopen. ,,M’n start was niet goed genoeg. Ik had nog wel twee tiende sneller gekund. Het was in ieder geval genoeg om vandaag te winnen.”

De prestatie van Visser mag er zijn, maar is niet genoeg om met de Gouden Spike aan de haal te gaan. De jury kiest aan het eind van de dag voor kogelstootster Melissa Boekelman. De 28-jarige atlete komt met haar worp 18,18 meter ver. Het is de tweede keer dat Boekelman de prijs mee naar huis mag nemen. In 2010 was zij met een worp van 18,17 meter ook al winnares van de Gouden Spike.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.