Leids zwerkbalteam naar het EK [video]

The North Sea Nargles, het Amsterdams-Leidse zwerkbalteam.© Foto Hielco Kuipers

Anouk van der Padt
Leiden

Snitches, quaffles en bludgers; voor veel mensen zijn deze woorden abracadabra. Maar niet voor de spelers van The North Sea Nargles, het Amsterdams-Leidse zwerkbalteam. Het zijn de namen van de ballen in het spel Quidditch, dat J.K. Rowling verzon voor de Harry Potterserie.

Het wordt in Nederland door zo’n honderd jongeren gespeeld. Het team heeft zich gekwalificeerd voor het Europees kampioenschap, komend weekeinde in het Zuid-Duitse Pfaffenhofen.

Op bezems vliegen zoals in de Harry Potterboeken doen de studenten natuurlijk niet.

„We hielden eerst bezems tussen onze benen terwijl we rondrennen, maar dit zijn nu pvc-buizen. Die hebben geen splinters en zijn goedkoper. Dit zorgt wel voor de ’handicap’ in het spel; je kunt maar met één hand de ballen vangen en gooien”, legt coach en Leids student Rein Anspach uit.

Gouden bal

Dit is niet het enige aspect van de sport dat aangepast moest worden voor niet-tovenaars. In plaats van de echte gouden snitch (het vliegende gouden balletje dat, als het gevangen wordt, het spel beëindigt) rent na verloop van tijd de scheidsrechter rond.

(Wedstrijd North Sea Nargles vs Dom Tower Dementors:)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

In plaats van te scheidsrechteren probeert hij dan twee spelers te ontlopen die de sok-met-tennisbal in zijn broekband (de snitch) proberen te bemachtigen.

De rest van het team probeert met andere ballen te scoren in doelpalen, of tegenstanders af te gooien met trefballen. „Het is een soort handbal, trefbal en rugby ineen”, aldus Anspach.

Je hebt veel verschillende posities dus. „Er komt veel tactiek bij kijken en iedereen heeft zijn rol. We hebben niet alleen sterke mannen nodig, maar ook spelers die snel en behendig zijn.”

Het nerd-imago dat aan de sport kleeft, is onterecht wat Anspach betreft. „Bij de WK-finale van 2016 was gewoon 80 procent van het Australische team rugbyspeler.”

Dit weekeinde gaat het team als Nederlandse afvaardiging naar het EK, of de ’European Quidditch Cup’ zoals ze het noemen.

(Wedstrijd North Sea Nargles vs Twentse Thestrals:)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Veel kans maakt het team volgens coach Anspach niet. „De Engelse teams zijn zoveel beter, vooral de Southhampton Quidditch Club.” Het gaat voor de North Sea Nargles ook eigenlijk niet om het winnen.

„De snitch vangen is wel erg leuk. In 2015 hadden we dik verloren van het team dat Europees kampioen werd, maar hadden we toch de snitch. Iedereen moest toen juichen voor ons, terwijl wij duidelijk minder goed waren en we maar dertig punten kregen.”

In de Harry Potter-boeken hadden ze dan 150 punten gekregen en gewonnen. Dat is aangepast om het spel wat spannender te maken.

Anspach wil een tweede team gaan samenstellen. Iedereen die geïnteresseerd is, mag langskomen bij de training bij het Universitair Sportcentrum, op woensdagen van 17.30 tot 19.30 uur.

„Het klinkt voor sommige mensen misschien een beetje gek, maar ze reageren altijd beter als ze een wedstrijd hebben gezien. Als ze komen kijken zien ze dat het wel degelijk een sport is en het heel serieus gespeeld wordt.”

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.