Extra klassen voor vluchtelingen in Leiden

Loman Leefmansl.leefmans@hollandmediacombinatie.nl
Leiden

Op het Leidse Kanaalpark worden zes extra klaslokalen ingericht in een leegstand kantoorgebouw. Die worden gebruikt voor de scholing van kinderen vanaf twaalf jaar, van onder meer vluchtelingen en statushouders uit de regio.

Dat heeft het stadsbestuur bekendgemaakt. In de directe nabijheid van het Kanaalpark - in het grote ROC-gebouw achter de Lammenschansweg - is het Da Vinci-college gevestigd. Die school voor voortgezet onderwijs heeft internationale schakelklassen. ,,Waar kinderen op vlieghoogte worden gebracht voordat ze het reguliere onderwijs instromen'', zo omschrijft burgemeester Henri Lenferink de werking daarvan.

Door onder meer de komst van een ferme stroom vluchtelingen naar Leiden, die in de noodopvang aan de Wassenaarseweg zijn ondergebracht, groeit de behoefte aan schakelklassen. ,,Al gaat het lang niet alleen om vluchtelingen, maar ook om kinderen van ouders die hier al langer wonen, maar wel een vluchtelingenachtergrond hebben'', aldus Lenferink.

Bij ‘het Da Vinci'  is officieel plek voor 180 leerlingen in de schakelklassen, maar er krijgen er inmiddels 200 les en dan staan er nog eens honderd op de wachtlijst. Daarom handelt Leiden nu snel door een kantoorpand, dat al eens eerder voor onderwijs werd gebruikt, opnieuw te huren. ,,Een deel van de kosten daarvoor worden mogelijk door het ministerie van onderwijs gecompenseerd'', aldus Lenferink. Zeker weten doet hij dat niet.

Als het goed is, kunnen de lokalen al binnen enkele weken worden ingericht en gebruikt. Dan moet ook de school eventueel nieuwe leraren hebben aangenomen.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.