Hockeyers terug van Bollywoodavontuur: ’Gaaf en heel vermoeiend’

Opgewacht door cameraploegen komt Alecto JA1 aan op Schiphol.

Opgewacht door cameraploegen komt Alecto JA1 aan op Schiphol.© Foto Alecto

Liza Janson
Leiderdorp

Cameraploegen stonden de jongens bij hun aankomst op Schiphol op te wachten en woensdagavond waren ze gast bij de talkshow Pauw. De hockeyers van de Leiderdorpse club Alecto zijn als ware sterren onthaald na filmopnames in India voor de Bollywoodfilm Gold.

Vol verhalen zijn de zeventien spelers van het jeugdteam A1 dinsdagavond laat thuisgekomen. ,,Heel gaaf’’, omschrijft aanvoerder Bengt Coorens (17) de reis. Met vier begeleiders vlogen de 15- tot 17-jarigen zo’n anderhalve week geleden naar het Indiase Mohali waar ze westerse teams moesten spelen op een internationaal jeugdhockeytoernooi. Van zes landen in totaal, want voor Indiërs zien al die westerse jongens er toch hetzelfde uit.

,,Het is een megaleuke belevenis geweest’’, blikt begeleider Guy van Iperen terug. Hij is nog wat moe van de nachtelijke opnames en alle indrukken. Vanwege de hitte werd pas om zes uur ’s avonds begonnen met filmen en dat ging door tot een uur of drie in de nacht. ,,Vermoeiend, je hele ritme gaat op de schop.’’ En dan moesten veel jongens woensdag weer ’gewoon’ naar school, sommige hadden zelfs een proefwerk.

’Wat doe ik hier?’

Met kleine oogjes zat Bengt woensdagochtend in de klas. Maar het was het waard. Vanaf het moment dat hij uit het vliegtuig stapte, zijn er indrukken, heel veel indrukken. ,,Het ruikt gelijk heel anders dan je gewend bent, en als je het vliegveld uitloopt, zie je alleen maar chaos: mensen, auto’s, getoeter. Je denkt: wat doe ik hier?’’

Afgelopen zomer stuurden de jonge hockeyers filmpjes van zichzelf - al hockeyend - naar een castingbureau. Via via had hun begeleider Van Iperen gehoord dat het bureau een jeugdteam zocht dat op hoog niveau hockeyt. De blonde koppies vielen in de smaak bij het Indiase productiehuis. Het hele team mocht, geheel verzorgd, naar India komen. De reis, de overnachtingen, het eten: alles werd betaald.

Wachten

Wat ze ervoor moesten doen? ,,Heel veel wachten’’, verzucht Bengt. En natuurlijk hockeyen, al zat een lekker potje er niet in. Het waren allemaal kleine stukjes, met als langste speeltijd 20 minuten. ,,Je doet de hele dag veel dingen over. We moesten vooral de hoofdrolspeler zijn gang laten gaan.’’

De film gaat over de Indiase hockeyer Balbir Singh, die in 1948 zijn land de eerste gouden medaille bezorgde bij de Olympische Spelen in Londen, nadat India een jaar eerder onafhankelijk was geworden. Vier jaar later scoorde hij op de Spelen vijf goals in de gewonnen finale tegen Nederland.

Première

Bengt is erg nieuwsgierig naar het eindresultaat. ,,Ik heb geen idee wat ze ervan gaan maken. We gaan het zien.’’ Op 30 maart is de film in India voor een miljoenenpubliek te zien. In Nederland gaat Gold in mei in première en gaat de hele A1 van Alecto samen kijken. ,,Waarschijnlijk in een filmtheater in Den Haag’’, zegt Van Iperen. Of er al een nieuw filmavontuur op de planning staat? Van Iperen lacht: ,,De producent vond het zo prettig samenwerken dat hij ons al vroeg voor een eventuele volgende film. Maar laten we eerst de reacties op deze film maar afwachten.’’

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.