Instituut Ruimtevaartonderzoek is specialist in aardobservatie [video]

Instituut Ruimtevaartonderzoek is specialist in aardobservatie [video]
Meetinstrument Tropomi van SRON in juni, tijdens de laatste testen bij Airbus Leiden.
© Foto Sander Koenen
Leiden

Het Nederlandse onderzoekscentrum voor de ruimtevaart SRON, dat naar Leiden verhuist, heeft drie speerpunten: aardobservatie, onderzoek aan planeten buiten ons zonnestelsel (de ’exoplaneten’) en astrofysica (onderzoek naar natuurkundige en chemische processen in sterren). SRON maakt deel uit van de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en adviseert de overheid over ruimtevaartonderzoek.

Trots is SRON op de samen met TNO ontwikkelde aardobservatiesatelliet Tropomi, Neerlands ’wakend oog op aarde’.

Het geavanceerde meetinstrument, dat op 13 oktober werd gelanceerd vanaf de Plesetsk Cosmodrome in Siberië, kan met ongekende precisie de luchtkwaliteit en broeikasgassen in de atmosfeer in kaart brengen. Tropomi geldt als het meest geavanceerde Nederlandse ruimtevaartproject ooit.

(Tekst gaat door onder filmpje)

SRON werkt bij haar onderzoeksprogramma nauw samen met het in Noordwijk gevestigde ESA/ESTEC en met Airbus Leiden, dat straks om de hoek ligt. Zo leverde Airbus Leiden slimme ideeën voor de miniaturisering van Tropomi. Het meetinstrument werd er ook getest. Voor de lancering werd Tropomi ingebouwd in ESA’s satelliet Sentinel P5.

SRON heeft dus al intensieve contacten met Leidse en Noordwijkse instellingen en bedrijven. Mede om die reden pleitte Estec-directeur Franco Ongaro recent nog voor de komst van SRON.

Meer nieuws uit Leiden