Zes gewonden door reddingsactie koeien bij stalbrand Hazerswoude-Dorp [video]

1/2
HAZERSWOUDE-DORP

Bij de brand in een koeienstal in Hazerswoude-Dorp zijn zes mensen, die geholpen hebben om de melkkoeien in veiligheid te brengen, gewond geraakt.

De zes hebben rook ingeademd en hebben daardoor last van koolmonoxidevergiftiging, aldus woordvoerder Ton Koot van de brandweer.

Bewoners van de woonwijk tussen de Van Ostadestraat, de Pieter de Hooghstraat en de Dorpsstraat kunnen voorlopig niet naar huis. Door de wind is daar asbest terecht gekomen.

Lees ook: Asbest vrijgekomen bij grote brand in Hazerswoude-Dorp

Video: Jan Verkleij

Een asbestsaneringsbedrijf verichtte metingen. Daaruit bleek dat asbest is terechtgekomen in de naastgelegen woonwijk. ,,We zijn nu aan het bekijken hoe dat moet worden opgeruimd en hoe groot het probleem is. Ook zijn we bezig met een advies voor de bewoners: is het voldoende als zij hun schoenen afspoelen voordat ze die mee nemen naar binnen of is er meer nodig.’’

De koeienstal is door de grote brand volledig in de as gelegd.

Mensen in de omgeving werden met een NL-Alert op hun telefoon gewaarschuwd om binnen te blijven. De hulpdiensten waarschuwden bewoners van de naastgelegen woonwijk ook met een geluidswagen. Een woordvoerder van de brandweer vertelde eerder dat vijf bluswagens werden ingezet om de brand te blussen.

Voorlopig hebben bewoners van de wijk het advies gekregen om hun schoenen buiten te laten staan.

Boeren uit de omgeving en dierenartsen van ’t Leidse Land hebben hun hulp aangeboden aan het getroffen boerenbedrijf. De koeien moeten vanmiddag gemolken worden en er wordt nu gekeken waar en hoe dat het beste kan gebeuren. Al het vee is uit de stal gered, waar de brand ontstond. De koeien staan nu buiten in de wei, achter de boerderij.

Boer Paul Verkleij: „Ik heb mijn hulp toegezegd. De koeien zullen wel ergens anders gemolken moeten worden. Zodra ik verdere instructies van de dierenarts krijg, ga ik er naartoe met mijn trekker en veewagen”.

Foto’s: Toon van der Poel

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.