Wonen naast 'nieuwe' Julianabrug in Alphen aan den Rijn

© Leidsch Dagblad

Annelies Karman
Alphen aan den Rijn

Het laatste jaar is er niets gebeurd op het stuk grond waar twee statige huizen moeten verrijzen. De bouwgrond ligt pal naast de Julianabrug in Alphen aan den Rijn. Zouden de werkzaamheden of het ongeluk daar iets mee te maken hebben?

Nee, in tegendeel. Architect Jeoffrey Bloemen weet te vertellen dat er voor elk van de twee huizen een serieus geïnteresseerde is en dat er daarom snel actie komt.

De twee-onder-één-kappers staan straks iets verder van de brug af dan de historische villa die in 2013 uitbrandde. Dat pand, getekend door de Leidse architect Hendrik Jesse, werd na de brand afgebroken, omdat het onherstelbaar beschadigd was.

Knipoog

Bloemen ontwierp twee huizen voor de plek aan de Wilhelminalaan, met een knipoog naar architectuur van de jaren ’30 van de vorige eeuw. Omdat de huizen op een iets andere plek op het perceel komen, moet het bestemmingsplan veranderd worden. Als alles goed gaat, hoopt het architectenbureau dat er volgend jaar wordt gebouwd.

,,De werkzaamheden aan de brug hebben geen invloed op de bouw’’, weet Bloemen. ,,De brug ziet er nu juist een stuk beter uit en de nieuwe geluidschermen zorgen ervoor dat er straks minder van het verkeer te horen is.’’

Mooie plek

De nieuwe bewoners hadden graag willen horen hoe de brug 'klonk' terwijl deze in gebruik was. Door het uitlopen van de werkzaamheden kan dat niet. ,,Toch blijven ze geïnteresseerd'', zegt Bloemen. ,,Ze vinden het een mooie plek.''

De werkzaamheden aan de brug zijn nog in volle gang. Het is onbekend wanneer het verkeer er weer overheen kan.

Meer nieuws uit LD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.