Bernardus is klaar voor derde klasse

Joris Zandbergen
Hazerswoude-Rijndijk

Ze hadden er nog veel langer op moeten wachten dan Feyenoord, maar in tegenstelling tot de Rotterdammers werden de spelers van Bernardus wel bij de eerste poging kampioen.

Het was maar liefst 43 jaar geleden dat er in Hazerswoude-Rijndijk een kampioensfeest gevierd kon worden. Niet dat er in al die tijd voortdurend werd uitgekeken naar de titel. De club kende de afgelopen seizoenen zijn ups en downs. Twee jaar geleden was er de plotselinge promotie naar de derde klasse, na een niet zo heel indrukwekkende zesde plaats in de vierde klasse.

Bernardus was totaal niet klaar voor het hogere niveau en zonk als een baksteen. Algemeen werd aangenomen dat de Hazerswoudse club het moeras der vierde klasse niet zo snel weer zou verlaten, maar daar dacht Marcel Vondeling heel anders over. De trainer die met de Bernardus-jeugd mooie dingen had gedaan, smeedde in zijn eerste seizoen als eindverantwoordelijke bij de senioren een hecht team. Daarin een aantal van de jongens die hij ook al in de jeugd begeleidde.

Bernardus draaide bovenin mee, maar de opmars kreeg pas echt gestalte in de tweede helft van het seizoen. De kampioenswedstrijd meegerekend verzamelde de ploeg 29 punten in elf duels sinds de winterstop. Daarbij waren grote uitslagen eerder regel dan uitzondering. De aanval was indrukwekkend, en steunde op de twee doelpuntenmachines Alex Iliopoulos en Stef Schinagl. Maar Vondeling wees met evenveel genoegen op zijn defensie, tot en met zondag de minst gepasseerde verdediging van de vierde klasse A met maar 20 tegengoals.

In de kampioenswedstrijd tegen RKDES speelde Bernardus niet zijn beste wedstrijd van het seizoen. De ploeg leek ten overstaan van de eigen, massaal opgekomen, aanhang gebukt te gaan onder de spanning die het veroveren van de titel met zich meebrengt. Aanvallers Schinagl en Iliopoulos, samen goed voor 58 goals dit seizoen, werden nauwelijks in stelling gebracht en als ze al eens een kans kregen, ontbrak het ze aan elke vorm van nauwkeurigheid.

,,RKDES hield de ruimtes klein, zo kwam ons spel niet tot zijn recht’’, zei oefenmeester Vondeling. ,,We wilden de wedstrijd gewoon winnen, maar het was vrij slordig.’’ Tijdens het duel kwam het bericht dat nummer twee DIOS op achterstand was gekomen tegen Altior, en dat Bernardus aan een gelijkspel ook genoeg had om het kampioenschap binnen te halen.

Vandaar dat de thuisclub geen wanhoopsoffensief inzette om drie punten te behalen. Zelfs na een rode kaart voor Robin van der Steeg van de bezoekers hielden de Rijndijkers voldoende mensen achter de bal bij de mogelijkheden die zich meer en meer gingen voordoen. En dat was misschien niet eens zo onverstandig, want RKDES bleef brutaal aandringen. De defensie bleek echter ook deze keer niet te passeren.

Het bleef zo 0-0, maar Altior had DIOS met 3-0 geklopt en dus kon het feest beginnen bij Bernardus. Terecht maalde niemand meer om de matige wedstrijd en werd het seizoen als geheel bejubeld. Vondeling stond er breed lachend bij. ,,Ik kende de kwaliteiten van deze groep, maar ze zijn ook heel snel volwassen geworden. Dat is een compliment waard voor de spelers en voor de begeleidingsstaf.’’

Vondeling heeft genoten van zijn eerste jaar als hoofdtrainer bij de senioren. De stap naar de derde klasse, voor veel clubs een moeilijke, vreest hij niet. ,,Ik denk dat we een stabiele derdeklasser kunnen worden. Er komen twee versterkingen bij, en de jonge spelers worden steeds beter. Het is een vriendengroep die graag bij elkaar wil blijven.’’

Bernardus: Harkes, D. Wesseling, Verbeij, Van der Werff, Van Tol, Vermeulen, Oudshoorn (72. Valk), Van der Heijden, Rosdorff (54. Kersseboom), Iliopoulos, Schinagl.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.