In Zoeterwoude deur op kier voor bouwen in Groene Hart

© Archief

Laura Heerlien
Zoeterwoude

Progressief Zoeterwoude en CDA zetten in het kersverse coalitieprogramma de deur op een kier voor woningen in het Groene Hart. Ook willen ze een ’groene alliantie’ beginnen met Alphen aan den Rijn en Leidschendam-Voorburg.

Ruud Bouter (PZ) en Ton de Gans (CDA) worden wethouder in de nieuwe coalitie, die nu definitief is.

Deze coalitie lijkt de komende vier jaar liever een slag om de arm te houden qua bouwen.

Want zoals de CDA-fractie eerder al stelde: je kunt wel principieel ’nee’ blijven roepen als het om woningen in het Groene Hart gaat: als je die belofte misschien niet kunt waarmaken, dan moet je hem ook niet in je programma zetten.

Fractievoorzitter Progressief Zoeterwoude Pieter Goossen: „Hoewel Zoeterwoude meer bouwt dan we regionaal verplicht zijn te doen, zie je gewoon dat het op langere termijn niet genoeg is. En dus staat de deur inderdaad op een kier wat betreft wonen in het groen. Let wel: we hebben het dan alleen over plekken die officieel groen zijn, maar daar feitelijk weinig mee te maken hebben. Over de precieze plekken die we bedoelen blijf ik liever vaag, want dat creëert alleen maar onrust, maar als je vanaf Zoeterwoude richting de A4 kijkt, dan zie je vanzelf locaties die daarvoor in aanmerking zouden kunnen komen. Het gaat om plekken die het Groene Hart niet of nauwelijks zullen aantasten. Maar het blijft spitsroeden lopen met dit onderwerp. We verwachten ook niet dat dit allemaal binnen vier jaar gaat gebeuren en willen zelf de regie houden.”

In samenspraak met Rijnhart Wonen en De Huurderij gaat Zoeterwoude wat de coalitie betreft bovendien extra z’n best doen om ’eigen’ jongeren te helpen passende woonruimte te vinden in de gemeente. Bijvoorbeeld door senioren te stimuleren om hun eengezinswoning te verlaten en door te stromen naar kleinere huisvesting.

De coalitie wil onderzoeken in hoeverre de huidige ’blijverslening’ - waarmee je een woning levensloopbestendig maakt - kan worden omgezet naar een ’doorstroom-premie’.

Wat de groene alliantie betreft: die wordt als het aan de coalitie ligt opgestart naast de samenwerking in de Leidse regio.

’Alphen aan den Rijn en Leidschendam-Voorburg hebben beide grote oppervlakten veenweidegebied. Wij zijn van mening dat we van elkaar kunnen leren en gezamenlijk kunnen optrekken om het landschap op de juiste manier te beheren en te beschermen.’

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.