Morspoort verpaupert tot voorjaar

Loman Leefmans
Leiden

Het uiterlijk van de Leidse Morspoort maakt een vervallen welhaast verpauperde indruk. Wethouder Paul Laudy vraagt nog even om geduld. Een hersteloperatie staat voor komend voorjaar op de agenda. ,,Al wist ik niet dat de poort er dusdanig aan toe was’’, meldt hij na het bekijken van een aantal recente foto’s.

Wie langs de poort loopt, of eronderdoor, kan het niet ontgaan. De rode bakstenen zitten vol groene, witte en zwarte aanslag. Vocht druipt ervan af. Ook zitten stenen los doordat het voegwerk is afgebrokkeld. Op de witte gedeelten rond de ramen is de verflaag afgebladderd. ,,Het is een treurig gezicht’’, meent ook bestuurslid Gerard Kramer van de Historische Vereniging Oud Leiden (HVOL).

Onlangs werd de directe omgeving van de Morspoort opgeknapt. De poort kwam op een soort verhoging te staan, een stap die door HVOL en andere historische verenigingen niet op prijs werd gesteld. ,,Erfgoedvereniging Heemschut heeft bij de recente opknapbeurt ook gewaarschuwd voor optrekkend vocht’’, weet Kramer.

Volgens Laudy wordt de poort in oude luister hersteld. Waarschijnlijk is daarmee gewacht totdat de werkzaamheden direct naast de poort zijn afgerond, vermoedt de wethouder. ,,En in de winter begin je daar niet meer aan.’’

Het is dus wachten op het voorjaar. Hoeveel geld met het herstel is gemoeid, wordt nog bekendgemaakt.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.