Nieuwe maaiers in aantocht

Alieke Hoogenboom
Kaag en Braassem

De twee discussieavonden over het maaibeleid in de gemeente Kaag en Braassem heeft zijn vruchten afgeworpen. De gemeente laat het werk dit jaar doen door twee andere organisaties. Roodenburg B.V. uit Weteringbrug is straks verantwoordelijk voor de bermen en Sociale Werkvoorziening Alphen aan den Rijn (SWA) houdt de gazons bij.

,,Het zijn organisaties die de gemeente goed kennen,’’ zegt wethouder Harry van Schooten. ,,Dat is een groot voordeel.’’ In Alphen doet SWA al veel groenonderhoud en in Kaag en Braassem houdt ze het gemeentehuis schoon.

Een wens die op een van de avonden naar voren kwam, was om de werkzaamheden van de bermen en gazons op te splitsen, omdat ze allebei een andere aanpak vragen. Met twee verschillende bedrijven in dienst, moet dat probleem in ieder geval worden opgelost.

Zooitje

Inwoners, agrariërs, Stichting Groen Licht en raadsleden beklaagden zich vorig jaar over het huidige maaibeleid in de gemeente. Het bedrijf dat toen verantwoordelijk was, zou het gras niet goed bijhouden. Dat zorgde ervoor dat het een zooitje werd, maar het had ook gevolgen voor de tuinbouw, omdat er zaad overwaaide. Met een veegploeg wil de gemeente dat eerste punt in ieder geval oplossen.

Om verder rekening te houden met zowel ondernemers als natuurorganisaties, worden de maaiwerkzaamheden in drie periodes van vier weken uitgevoerd, zodat er meer flexibiliteit is. Voorheen was de eerste maaironde op 1 april, maar dat kan dit jaar zomaar twee weken vroeger of later zijn. Dat hangt onder meer af van het weer en onkruid. Als het regent, kan het maaiwerk verzet worden naar een droog moment.

Meer nieuws uit LD

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.