Noordwijk biedt manege enig respijt

Jan van Ommen
Noordwijk

Manege Van der Holst hoeft het dak van zijn stal aan het Dompad pas te verlagen als de laatste zwaluw het nest heeft verlaten. De gemeente Noordwijk zegde dat toe tijdens een rechtszaak bij de Raad van State.

Maar zo’n beetje vanaf oktober moet de eigenaar echt aan de slag, en een aantal schuurtjes, een paardenbak en een longeercirkel weghalen. Zo niet, dan volgt er een dwangsom van bijna 6000 euro.

Van der Holst vindt de boete onzinnig omdat de gebouwtjes, paardenbak en longeercirkel er al veertig jaar zijn en hoopt dat de Raad van State de gemeente tot inkeer kan brengen.

„Ik heb alles in 1980 gekocht. Als ik toen had geweten dat het niet mocht, had ik er nooit zoveel geld voor betaald”, aldus Van der Holst.

Dat de gemeente Noordwijk pas recent met een dwangsomprocedure is begonnen, heeft volgens Van der Holst te maken met de woningbouwplannen op het naastgelegen Mavim-terrein.

Daar wil eigenaar Van der Meer drie woningen bouwen. Als er pal naast die woningen een paardenhouderij staat, zijn die woningen minder aantrekkelijk.

De raadsman van Van der Meer moest erkennen dat er ooit in het verleden een vergunning voor de grote paardenstal is verleend, maar die is bijna een meter te hoog gebouwd. Voor de paardenbak, longeercirkel en ponystal zou nooit een vergunning zijn afgegeven en moeten daarom worden gesloopt.

De raadsman meent dat Van der Holst niet zo moet zeuren, want ook hij zou in het verleden met de gemeente over de bouw van een aantal woningen op zijn terrein aan het Dompad hebben gesproken. „Maar dat is toen niets geworden.”

Van der Holst maakte daarop duidelijk niet van plan te zijn met de paardenhouderij te stoppen. Mocht de Raad van State met de dwangsom akkoord gaan dan wil de gemeente Van der Holst de kans geven voor het begin van de winter alles in orde te brengen. Van der Holst gaat ervan uit dat alles bij het oude kan blijven.

Uitspraak binnen enkele weken.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.