Het einde der plastic verpakkingsmaterialen

Merijn Tinga

Volgens de legende was de ontdekking puur toeval. Het gebeurde in het zeventiende-eeuwse Japan, waar een herbergier zag hoe de zeewiersoep die hij de avond daarvoor had gemaakt, was samengeklonterd tot een rubberachtige massa. Het was het begin van een carrière van dit zeewier - agar genaamd - als drillerige mondsensatie in allerlei Aziatische toetjes.

Mijn persoonlijke kennismaking met agar was als eerstejaars bioloogje. Het weeë goedje in een petrischaaltje was het medium waarin we micro-oganismen konden kweken. We lieten boeketten van kleurige bacteriën ontspruiten op de plek waar we een week eerder onze vingertoppen in de gelei hadden laten veren. Dat leek het meest spectaculaire waartoe het spul in staat was.

Totdat agar onlangs de Grote Prijs won tijdens de Milaan Design Week - de jaarlijkse ontwerpwedstrijd waar alle verlichte designers uit de wereld samenkomen. Binnenkort zou het kunnen dat je postbestellingen zijn ingepakt in agarkussens, in plaats van noppenfolie (dat spul waar kinderen -plip ploppend- uren zoet mee kunnen zijn).

Deze agar heeft een flinke metamorfose ondergaan. Het is licht en luchtig als een Monatoetje, flexibel en doorzichtig. Dit zeewierderivaat zou het 'earth-friendly' alternatief zijn voor inpakplastic.

Kenners spreken van een 'moedig en ambitieus project om een van de grootste vervuilingsproblemen van onze tijd aan te pakken'. Namelijk die van het plastic afval in ons milieu.

Tot nu toe is er pas één glazen fles verstuurd met deze verpakking eromheen, vanuit Japan. En die fles is ongeschonden bij de Milaanse designbeurs aangekomen.

Het is natuurlijk schitterend dat de jury dit eenvoudige idee heeft verkozen uit de 1200 inzendingen. Slimme ideeën winnen het van slimme technologie.

De winnaars zijn - hoe kan het ook anders - Japanners. Zij krijgen een grote geldprijs om hun product verder te ontwikkelen.

Om toch wat mee te jubelen - het einde der plastic verpakkingsmaterialen is tenslotte aangebroken - dacht ik mijn gezin te verrassen met een agartoetje uit de toko. Ik vroeg om Indiaase kadal paasi, Filipijnse gulaman en Japanse yōkan. Van de andere kant van de toonbank werd ik glazig aangekeken, op een manier die mij heel erg deed denken aan een petrischaaltje met verse agar.

Ik zal het wel op internet moeten bestellen. Nog ouderwets verpakt.

In plip-plop folie.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.