OM houdt vast aan eis TBS na kampersgeweld Alphen

Binnert Glastra
Alphen aan den Rijn

De Alphense Arie B. moet dwangverpleging krijgen en tbs. Een andere behandeling is volgens het openbaar ministerie geen optie voor de Alphenaar die zijn buurman met een zaag verwondde. Ook al ziet het Pieter Baan Centrum dat anders

De psychiater van het Pieter Baan Centrum denkt dat een behandeling in een ’gewone’ psychiatrische kliniek -zij het onder strenge voorwaarden- beter is voor Arie. Tot verbazing van de officier van justitie. Want volgens haar is geen hulpverlener veilig voor verdachte. ,,Zo sloeg hij met een roeispaan naar een reclasseringsmedewerkster die langskwam.’’ Volgens de aanklaagster en een aantal andere gerechtelijke deskundigen is de zware TBS-maatregel met dwangverpleging ’de enige reële behandeloptie’.

Arie stormde 5 juni vorig jaar op zijn woonwagenkamp met een zaag de slaapkamer binnen van een buurman met wie hij al een poosje ruzie had. Hij verwondde de buurman aan diens borst. Een klein meisje dat bij haar ouders in bed lag, kroop geschrokken onder de lakens uit. De buurman getrouwd met de nicht van de verdachte. ,,Hij loopt me al jaren te intimideren, hij is jaloers omdat ik vaak met mijn nichtje en de kinderen omga’’, zei Arie in oktober tegen de rechtbank. Die stelde de zaak destijds uit om de psychiater te kunnen horen.

De volgens deskundigen schizofrene kamper Arie is al vaak voor geweldsdelicten en vuurwapenbezit veroordeeld. Hij wil geen TBS met dwangverpleging, maar zegt wel mee te willen werken aan een minder verregaande psychiatrische opname.

Vonnis 9 juli.

Meer nieuws uit LD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.