’Door met de Zuid-Hollandse coalitie een goede optie’

Binnert Glastra
Den Haag

Ze willen er niet op vooruitlopen – het onderhandelingsspel is met het sluiten van de stembussen begonnen –, maar voortzetting van de huidige coalitie lijkt in Zuid-Holland de meest waarschijnlijke optie om als eerste te onderzoeken. De samenwerking is VVD, CDA, D66 en SP in ieder geval goed bevallen.

De Zuid-Hollandse lijsttrekkers komen vrijdagochtend bijeen om de verkiezingsuitslag met elkaar te bespreken en de nog steeds grootste partij (VVD, van 12 naar 10 zetels) te vragen een informateur aan te wijzen.

Zo hebben ze dat tenminste met elkaar afgesproken. De informateur moet vervolgens bepalen welke coalitieopties het kansrijkst zijn. En doorgaan met de huidige coalitie is dan volgens Geertjan Wenneker (D66, van 5 naar 7 zetels) ’een goede optie’. ,,We hebben als coalitie een aantal mooie dingen kunnen doen en hebben het ook in de verkiezingen goed gedaan.’’

Logisch

De voorlopige uitslag laat zien dat de zittende coalitie een zetel wint en daarmee op 29 van de 55 zetels komt, zij het in een andere onderlinge verdeling. Wissel van een van de coalitiepartijen met één ongeveer even grote partij ligt niet direct voor de hand. Alleen PVV en PvdA komen dan in aanmerking.

De PvdA is dé grote verliezer en duikelt van 10 naar 5 zetels – en daarmee geen logische eerste keus voor collegedeelname. Of de PvdA het zou willen, laat lijsttrekker Ron Hillebrand nog in het midden tot er fractieberaad is geweest. ,,We krijgen veel nieuwe mensen in de fractie. Die hebben elkaar nog niet eens ontmoet.’’

Onoverbrugbaar

De PVV houdt haar 8 zetels en is nu de tweede partij van Zuid-Holland. Andere partijen denken echter dat het vrijwel onmogelijk zal blijken het inhoudelijk eens te worden. ,,Natuurlijk kun je altijd praten, maar sommige dingen zijn onoverbrugbaar’’, zegt bijvoorbeeld Hans Démoed, scheidend aanvoerder van de CDA-Statenfractie (van 6 naar 7 zetels).

Ook hij blikt terug op een plezierige coalitiesamenwerking, maar sluit nog niks uit. ,,Het is goed om eerst even te analyseren welke verschuivingen er zijn. ,,Wie weet zijn SGP en ChristenUnie samen wel een optie. Dat doen ze wel vaker; ze zijn dus een beetje één partij.’’

Rijnlandroute

Maar hoe prettig het samenwerken ook ging, het gaat net als na iedere verkiezingen gewoon weer ’om de inhoud’, zegt Bram Vermeulen (SP, behoudt 5 zetels). ,,Niet dat de samenwerking niet is bevallen, hoor. We moeten nu gewoon even rustig kijken wat de uitslag betekent voor de verhoudingen en inhoudelijk weer op één lijn komen.’’

Vermeulen erkent dat de verkiezingsuitslag het onwaarschijnlijk maakt dat een partij zich aan de onderhandelingstafel hoeft te melden met de boodschap dat de Rijnlandroute bij Leiden en Voorschoten alsnog van tafel kan. In elk geval niet zolang VVD en D66 meedoen. Het tegenhouden van de geplande weg was een van de punten die de SP de vorige keer met pijn in het hart weggaf.

VVD-aanvoerder Floor Vermeulen bevestigt dat. ,,De Rijnlandroute moet echt worden aangelegd. Het zou echt zonde van het geld zijn nog te stoppen. Ik denk dat geen enkele partij dat in zijn hoofd haalt.’’.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.