Roep om eigen kamer gehandicapte asielzoeker

Erna Straatsma
Den Haag/Valkenburg

De moeder van een minderjarige, gehandicapte asielzoeker uit Valkenburg eist meer leefruimte voor haar zoon. De 11-jarige jongen zit in een rolstoel, woont in het asielzoekerscentrum op het voormalig vliegkamp en ontbeert het aan speciale voorzieningen.

Via een kort geding bij de Haagse rechtbank probeert Neveta B. een eigen kamer voor haar zoon te krijgen. Ook wil ze dat hij een betere toegang krijgt tot een aangepaste douche- en toiletruimte.

De jongen, afkomstig uit Servië, lijdt aan de ernstige spierziekte van Duchenne. Hij verblijft sinds twee jaar in Nederland en heeft zich lange tijd moeten ontlasten op een potje op de openbare gang van het voormalige militaire bivak bij vliegveld Valkenburg.

De moeder vindt dat haar zoon een eigen kamer nodig heeft, omdat hij ook lijdt aan epilepsie en psychische klachten. Ruime, makkelijke toegankelijke, sanitaire voorzieningen zijn daarbij gewenst.

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft de gehandicapte jongen een aanbod gedaan om samen met zijn moeder een vierpersoonskamer te betrekken. Daar kunnen toilet en douche worden aangepast. De familie heeft dat aanbod echter verworpen.

Volgens advocate E. Cerezo geeft het behandelteam van artsen aan dat het aanbod van het COA tekortschiet.

De uitspraak in de het kort geding is op dinsdag 3 juni.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.