Twee nieuwe panden voor daklozen in Leiden

Loman Leefmans
Leiden

De gemeente Leiden gaat twee panden kopen om daarin 35 voormalige daklozen te huisvesten.

Om welke panden het gaat en in welke straat ze staan, dat wil wethouder Roos van Gelderen (SP) niet prijsgeven omdat met de eigenaars nog wordt onderhandeld over de aankoopprijs.

Leiden vangt daklozen op bij De Binnenvest, achter de Langegracht. Omdat het aantal in de afgelopen jaren steeg, mede omdat Leiden ook daklozen uit de omringende gemeenten opvangt, was extra ruimte nodig. Daarom is eind 2015, naast de reguliere opvang, Gebouw C geopend. Maar daar wil de gemeente weer vanaf, het liefst per 1 januari.

Dat kan onder meer door daklozen die hun leven weer op de rit hebben, aan woningen te helpen. Het verblijf gaat dan deels onder begeleiding. Bij de nieuwe containerwoningen aan de Sumatrastraat is dat het geval evenals in het containerwijkje aan het einde van de Wassenaarseweg. Maar bij de honderd tijdelijke containerwoningen die aan het einde van de Voorschoterweg worden aangelegd, gebeurt dat niet. Die blijven alleen bedoeld voor asielzoekers en reguliere Leidse woningzoekenden, zo bepaalden de betrokken woningcorporaties. Dit tot groot ongenoegen van veel raadsfracties.

Als alternatief is de gemeente op zoek gegaan naar twee panden in de stad voor de ex-daklozen. Van Gelderen maakt later dit jaar bekend om welke gebouwen het gaat.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.