Monsterzege voor Nieuw Elan in Alphen aan den Rijn

René Driesen (Groenlinks) en Robert Blom (Nieuw Elan) kijken naar het uitslagenbord.
© Foto Leidsch Dagblad
ALPHEN AAN DEN RIJN

Nieuw Elan (NE) heeft een verpletterende overwinning gehaald in Alphen aan de Rijn. De partij won er bijna bijna tien procent bij. In zetels betekent dat een sprong van zes naar tien.

Van alle Alphenaars bracht 56 procent woensdag een stem uit.

Direct na de bekendmaking van de voorlopige uitslag, zo rond een uur ’s nachts, maakte NE-lijsttrekker André de Jeu bekend dat hij streeft naar een ’brede coalitie’.

Wethouder Gerard van As, een van de oprichters van Nieuw Elan, sluit zich daar bij aan.

,,Deze uitslag is fantastisch. We hebben het prima gedaan en een sterke campagne gevoerd. Wij zijn een no-nonsense partij, bij ons geen woorden maar daden. ik zeg wat ik denk en ik doe wat ik zeg. We willen nu een breed college.’’

Ook Groenlinks is in Alphen een winnaar, die de verkiezingen afsluit met vijf zetels, twee meer dan de partij had.

CDA en VVD hebben allebei zes zetels gehaald. Voor de christendemocraten is dat een verlies van één zetel, voor de liberalen is dat een zetel winst. Marjon Verkleij, lijsttrekker van het CDA, is teleurgesteld over de uitslag.

,,Nieuw Elan had twee keer zo veel geld voor de campagne als wij. Ze hebben de kieswijzer ook heel handig ingevuld. Heel populistisch. Maar goed, ze hebben het wel goed gedaan. Ze hadden een uitstekende marketing en natuurlijk ook een heel zichtbare wethoudersportefeuille. Gerard van As heeft de lage Zijde opgeknapt, dat ziet iedereen. Onze wethouder Han de Jager ging over het sociaal domein, daar heeft maar vijf procent van de bevolking mee te maken. En het is niet zichtbaar.’’

VVD-lijstrekker Anouk Noordermeer is blij met een zetel winst. Zij schrijft die toe aan een hele nieuwe ploeg van de liberalen. Noordermeer is nieuwkomer in de Alphense politiek.

D66, de SP en Christenunie waren minder blij met de zetel verlies die ze alledrie hebben. D66 gaat van vier naar drie raadszetel. De SP en de Christenunie van drie naar twee.

Zowel de SGP, als Rijn Gouwe Lokaal en Beter Alphen gaan met één zetel verder.

Het sleepwet-referendum trok meer voorstemmers (23.231) dan tegenstanders (20.635).

Meer nieuws uit Rijn en Veen

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.