Ouders willen een huis voor hun kinderen met verstandelijke handicap

Marieta Kroft
Leiden

Een huis waar twaalf mensen van rond de twintig jaar met een verstandelijke handicap in een veilige, huiselijke sfeer kunnen wonen en zonodig 24-uurs zorg kunnen krijgen.

Negen ouderparen uit de regio Leiden, Delft en Den Haag zijn hard bezig om deze droom in de praktijk te brengen. Nog dit jaar hopen ze het ’tweede thuis’ ergens in of rond Leiden of Delft te openen.

Slagen

Om het plan te laten slagen, zijn ze op zoek naar nog twee of drie jongvolwassenen en hun ouders. ,,Zodra de groep compleet is, bekijken we met elkaar waar we een woonvoorziening kunnen openen’’, zegt een familielid uit Katwijk die anoniem wil blijven.

De ouders zijn al zo’n driekwart jaar bezig met het maken van plannen. De initiatiefnemers hebben hulp en ondersteuning gehad van Stichting Mee, Landelijk Steunpunt Wonen en bestaande ouderinitiatieven. Ook hebben de VSO scholen hun bijdragen geleverd.

Klik

De ouders willen nadrukkelijk bij de zorg voor hun kinderen betrokken blijven. Middels het persoonsgebonden budget of zorg in natura willen ze zelf de zorgverleners aanstellen. ,,Ze weten immers hoe belangrijk de klik is voor hun kind.’’

Meer info: www.sameneenthuis.nl

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.