Reacties op exitpoll: ’Het is een aparte uitslag’

Reacties op exitpoll: ’Het is een aparte uitslag’

Winnaars en verliezers geven de eerste reacties op de exitpoll, waarin wordt voorspeld dat de VVD de grootste partij wordt en de PvdA een enorme nederlaag lijdt.

VVD

,,Het voelt als een overwinning". Dat zei Tamara van Ark, campagneleider en Tweede Kamerlid van de VVD, als reactie op de eerste exitpoll tegen de NOS. De partij verliest wel tien zetels en zou volgens de exitpoll uitkomen op 31 zetels.

,,Ik ben vooral heel erg blij dat we het vertrouwen weer lijken te krijgen van de kiezer", zei Van Ark. ,,Dit geeft een verplichting voor de toekomst."

Als VVD de grootste wordt, kan lijsttrekker Mark Rutte aan de slag om zijn derde kabinet te gaan vormen.

De formatie wordt niet eenvoudig, aldus VVD-staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie). ,,Het wordt een puzzeltje."

,,Het is een aparte uitslag", zei hij tegen de NOS. ,,We gaan per partij kijken" bij de formatie. GroenLinks heeft het ,,knap gedaan", voegde hij eraan toe.

Dijkhoffs eigen partij gaat volgens de definitieve exitpoll terug van 41 zetels bij de vorige verkiezing naar 31.

GroenLinks

Een historische uitslag. Zo omschrijft Kathelijne Buitenweg, de nummer twee van GroenLinks, de enorme winst voor haar partij. GroenLinks groeit volgens de voorlopige exitpoll van vier naar zestien zetels.

,,We hebben nog nooit zo goed gescoord. Ik ben supertrots op de partij, op alle mensen die de straat opgingen en campagne hebben gevoerd'', zei Buitenweg tegen de NOS. ,,Mensen hebben genoeg van de huidige polarisatie. We hebben een beweging van verandering ingezet, dat moeten we doorzetten.''

PvdA

PvdA-bewindsvrouw Sharon Dijksma noemt het dramatische verlies van de PvdA een ,,enorme klap voor ons allemaal''. De demissionair staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu wilde direct na de exitpoll niet te veel zeggen over de oorzaak van het enorme zetelverlies.

Ze vroeg om ruimte om het verlies te verwerken. ,,Er is een ding dat ik door al die jaren heen geleerd heb, we komen altijd terug.''

De vermoedelijke uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen voelt voor PvdA-minister van Financien Jeroen Dijsselbloem ,,onrechtvaardig''. Het PvdA-kopstuk wees er woensdagavond op dat zijn partij haar verantwoordelijkheid heeft genomen toen Nederland in een economische crisis verkeerde.

Dijsselbloem sprak van ,,een ellendige avond''. ,,De kiezer heeft altijd gelijk, zeggen ze, maar het voelt niet altijd rechtvaardig. Dit is zo'n moment.''

Hij vroeg zijn partijgenoten niettemin trots te zijn op wat de PvdA de afgelopen kabinetsperiode heeft bereikt. ,,En morgen begint de opbouw!'', hield hij de lamgeslagen zaal voor.

PVV

,,Rutte is nog lang niet van mij af!!''. Dat twittert PVV-leider Geert Wilders in een eerste reactie op de exitpoll, waaruit blijkt dat zijn partij met vier zetels winst tweede is geworden, samen met CDA en D66.

Hij begint zijn tweet met : ,,PVV-stemmers bedankt! We hebben zetels gewonnen! Eerste winst is binnen!''

D66

D66 stijgt in de exitpoll van twaalf naar negentien zetels en dat is een ,,historisch resultaat''. Dat meldde het D66-Kamerlid Kees Verhoeven woensdagavond op Twitter na het sluiten van de stembussen. ,,Op één na beste uitslag sinds 1966. Negende overwinning op rij. Meer dan 1 miljoen D66-stemmers. Beste campagne ooit.''

CDA

De nummer twee van het CDA, Mona Keijzer, noemt de negentien zetels die de partij in de voorlopige exitpoll krijgt ,,heel erg mooi". Dat zei ze tegen de NOS. Het zou een winst van zes zetels betekenen voor de christendemocraten.

,,Het kan altijd meer", antwoordde ze op de vraag of ze tevreden was. ,,Het kan nog altijd meer worden. De avond is nog lang." Ze ziet de voorspelde winst als een beloning voor ,,4,5 jaar hard werken". ,,Hier staat een blij mens.''

SP

Renkse Leijten, de nummer twee van de SP, is niet teleurgesteld dat haar partij volgens de eerste exitpoll een zetel verliest. ,,We hebben gehouden wat we hadden. Ik ben niet teleurgesteld omdat ik heb gezien hoe ontzettend krachtig we zijn.'' Volgens de exitpoll zakt de SP van vijftien naar veertien zetels.

,,De beweging is sterker aan het worden, maar dat vertaalt zich in deze exitpoll nog niet in zetels'', vervolgt Leijten bij de NOS. Vanaf haar de felicitaties naar de grote winnaar op links, GroenLinks. ,,En natuurlijk de andere winnaars, D66, CDA, de Partij voor de Dieren en andere die er zetels bij hebben gehaald.''’

50Plus

50Plus was woensdag trots en blij dat het aantal zetels in de Tweede Kamer volgens de exitpolls is verdubbeld van twee naar vier. ,,Vier jaar geleden hadden we hier voor getekend'', zei voorzitter Jan Nagel bij de NOS. ,,We zijn enorm opgelucht. Henk Krol heeft in zijn eentje de campagne geleid en hij heeft een geweldig resultaat behaald.''

De afgelopen weken maakte Krol wel wat fouten en 50Plus zakte in de peilingen. Nagel wilde echter niks van kritiek weten. ,,Henk heeft zich daarna fantastisch teruggevochten. We zijn straks met meer in de Kamer en kunnen echt onze stem laten horen.''

Partij voor de Dieren

Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren (PvdD) houdt nog een slag om de arm, maar is enorm blij dat haar partij volgens de exitpolls ruim verdubbelt. ,,Dit is zo'n overwinning voor ons'', zei Thieme tegen de NOS.

,,Het is altijd heel fijn dat het daadwerkelijk zo blijkt te zijn dat mensen ons planeetbrede programma hebben ontdekt'', vervolgt Thieme. ,,Wij zijn het groene anker dat andere partijen bij de les houdt. Veel andere partijen vervallen vaak in compromisme waarbij ze hun idealen aan de wilgen hangen.''

Denk

Bij nieuwkomer DENK was de vreugde groot nadat woensdag volgens de eerste exitpoll de partij op drie zetels staat.

,,Dit is echt fantastisch'', zei Farid Azarkan, de nummer twee op de lijst, nadat hij een vreugdedansje met zijn partijgenoten had gemaakt. ,,We hebben een positieve campagne gevoerd. We hebben de mensen opgezocht op straat en in buurthuizen, waar veel politici allang niet meer komen. De ontlading is na deze uitslag groot. Dit laat zien dat mensen vertrouwen in ons hebben'', zei hij tegen de NOS.

Op de plek waar DENK op de uitslag wachtte waren ook veel jongeren in de zaal. ,,Jongeren voelen zich thuis bij ons. Ze kunnen nu stemmen op een partij waar ze zich in kunnen herkennen. Ik hoop dat we er nog een of twee zetels bij zullen krijgen.''

Artikel 1

Het lijkt erop dat Artikel1, de partij van Sylvana Simons, geen enkele zetel heeft gekregen bij de Tweede Kamerverkiezingen. Wel stuurde de partij na het sluiten van de stembussen direct een tweet uit om iedereen te bedanken. ,,Wij willen alvast ieder die op ons gestemd heeft bedanken! Extra dank aan alle vrijwilligers, enthousiastelingen en dromers."

Piratenpartij

Ook de Piratenpartij lijkt zetelloos te eindigen. Lijsttrekker Ancilla van de Leest heeft echter nog hoop: ,,Lieve kiezers! Bedankt voor het stemmen vandaag. Ik hoop dat je wijs en liefdevol gestemd hebt. Onze campagne zit erop, nu afwachten...", schrijft ze op Twitter.

,,Gewoon even de uitslag afwachten. Wel alvast felicitaties voor de grote winnaars!'', twittert GeenPeil, ook nog altijd op nul zetels.

Exitpoll

VVD 31 (-10)

PvdA 9 (-29)

PVV 19 (+4)

SP 14 (-1)

CDA 19 (+6)

D66 19 (+7)

ChristenUnie 6 (+1)

GroenLinks 16 (+12)

SGP 3 (0)

Partij voor de Dieren 5 (+3)

50Plus 4 (+2)

Denk 3 (+3)

Forum voor Democratie 2 (+2)

Meer nieuws uit Nieuws