Bouwkraam zet ontspoorde Blauwe Tram weer op de rails

De Katwijkse Bouwmaatschappij komt erbij om de Blauwe Tram weer op de rails te tillen. Geen eenvoudige klus, want de tram mag daarbij niet worden beschadigd. Foto Twitter/Martin van Duijn

Vrijwilligers van de Tramweg Stichting inspecteren de schade. Foto Elske van der Valk

De ontspoorde Blauwe Tram. De gebeurtenis trekt veel fotografen aan. Foto Twitter/Adriaan Brandenburg

1 / 4
Saskia Knegtering
Katwijk aan den Rijn

De Blauwe Tram staat weer op de rails. Met hulp van een bouwkraan van de Katwijkse Bouwmaatschappij KBM slaagde de Stichting Tramweg er tegen 17 uur in om de ontspoorde tram op te tillen weer in het tijdelijke spoor te krijgen dat in de Rijnstraat in Katwijk aan den Rijn voor de tram is neergelegd.

De tram ontspoorde zondagmiddag tijdens een proefrit op de Rijnstraat. De Blauwe Tram is een belangrijke trekker voor de feestweek van Katwijk aan den Rijn. De ontsporing gebeurde halverwege in een bocht. Het treinstel maakte de bocht niet en ging rechtdoor, waardoor de wielen op de rails klommen. Tijdens de ontsporing reed de trein heel langzaam en er vielen geen gewonden.

Fred Hofman van de Tramweg Stichting zegt in een reactie dat hij zich gisteren al zorgen maakte. ,,De stukken in de bochten lopen nog niet soepel genoeg.''

Topoverleg

De tram keerde na vijftig jaar afwezigheid tijdelijk terug in het straatbeeld. Het traject in de Rijnstraat is bijna een halve kilometer lang met een station aan de kant van de Molentuinweg waar mensen kunnen in- en uitstappen. Langs de route staan dezelfde donkergroene haltehuisjes als voorheen. De tram moet drie keer per uur voorbij rijden.

In één dag werd het spoor door de anders zo drukke straat aangelegd, maar haastwerk blijkt geen garantie voor kwaliteit.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.