Lunchroom Hof van Sijthoff: eerste leerwerkbedrijf van Gemiva-SVG Groep

Marieta Kroft
Leiden

Gemiva-SVG Groep opent in april lunchroom Hof van Sijthoff aan de Leidse Doezastraat. Mensen met een handicap uit Leiden en regio worden hier opgeleid en doen werkervaring op zodat ze mogelijk kunnen doorstromen naar een baan in de horeca.

Het is het eerste leerwerkbedrijf van Gemiva in deze regio. ,,Voor ons is dit helemaal nieuw'', zegt projectleider Hiske Faber. ,,Ieder mens heeft talenten. Die willen wij ten volle benutten, zodat ook mensen met een beperking kunnen meedoen in de maatschappij.'' Het is een omslag in het denken, zegt ze. ,,In de participatiemaatschappij doet iedereen mee. Een aantal jaren geleden zouden mensen met een beperking naar een dagactiviteitencentrum gaan.''Overigens richt Gemiva zich met het nieuwe initiatief niet alleen tot de eigen cliënten. De gemeente kan ook mensen aandragen, bijvoorbeeld omdat ze moeilijk aan een baan kunnen komen. Bovendien werkt Gemiva samen met het speciaal onderwijs in Leiden, zodat ook hiervandaan leerlingen kunnen doorstromen naar het Hof van Sijthoff.De lunchroom komt in een bestaand monumentaal pand van de Stichting Sijthoff. Het historische pand waar de gelijknamige drukkerij was gevestigd, werd enkele jaren geleden omgevormd tot een cultureel centrum voor lezingen, cursussen, exposities en optredens. Er was een biologisch eetcafé gevestigd, maar dat werd in augustus failliet verklaard.In de nieuwe lunchroom kunnen dagelijks acht LWB'ers (leerwerkbedrijvers) werken. Het restaurant gaat zes dagen in de week open. De leerlingen krijgen in eerste instantie een half jaar lang professionele begeleiding van de chef-kok van het Prentenkabinet. Bij het behalen van doelstellingen krijgen ze certificaten waarmee ze kunnen solliciteren bij andere horeca in Leiden. Gemiva werkt samen met het Prentenkabinet, Van Maanen Bakkers, Dartel en Resto Van Harte die op de donderavonden diners gaat draaien.Faber is al bezig met de werving van horecamedewerkers. Sollicitanten moeten voldoen aan diverse functie-eisen zoals het goed om kunnen gaan met gasten en collega's, netjes en schoon kunnen werken en willen leren. ,,Het loopt als een trein'', merkt ze.Hof van Sijthoff wordt een professioneel restaurant, benadrukt Faber. ,,Veel etenswaren halen we zelf van het land. Zo hebben we bij Hoeve Cronesteijn een groente- en een pluktuin en een boomgaard. Er worden ook meubels gemaakt die we in onze lunchroom gaan gebruiken. Zuivel halen we van de biologische boerderij Valkendam in Alphen aan den Rijn of van onze boerderij in Oud Ade. Verder hebben we een grote kas op de Kwekerij, samen met DZB Leiden en wordt de appeltaart en boterkoek enzovoort, gemaakt bij Uit de Kunst op de Korevaarstraat.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.