Docos leunt ietsje té ver achteruit

Robert Toretsportredactie@leidschdagblad.nl
Leiden

Met een gezicht als een oorwurm nam Mitchel van Abswoude na afloop van de topper tegen Te Werve - voor zover je daar zo vroeg in het seizoen over kunt spreken - de complimenten voor zijn optreden in ontvangst. Een heldenrol lag in het verschiet voor de Docos-doelman, maar daar dacht Azief Jahangir diep in blessuretijd anders over.

Dat het uitgerekend de Rijswijkse linksachter was die, op aangeven van rechtsback Jeffrey Spaans, toch nog voor de dikverdiende 0-1 zorgde, was veelzeggend: als er één ploeg aanspraak maakte op de overwinning, was het het elftal van Huib van Oostrom Soede, die ook nog de zondagtak van Voorschoten ’97 onder zijn hoede heeft, wel.

Docos ging het duel met de medepromovendus weliswaar in als lijstaanvoerder, maar in de aanloop naar het treffen met de enige andere ploeg in 2C zonder puntenverlies rolden ze in de Mors bijkans over elkaar heen om die koppositie te relativeren. Natuurlijk, de Leidenaars kenden met drie zeges op rij een droomstart, maar ’leefden daarmee boven de stand’. Tegen het sterke Te Werve, met bekende namen als Rico Kogeldans (ARC, Noordwijk) en Otmane Mouhyieddine (Alphense Boys, Ter Leede, Noordwijk) in de basis, werd duidelijk dat het geen valse bescheidenheid betrof.

De bezoekers waren - behoudens een korte fase voor rust, waarin Sven Ravensbergen twee keer dreigend doorbrak - voetballend oppermachtig. De thuisploeg hanteerde veelal de lange bal en beperkte zich voornamelijk tot verdedigen, al was Danny Maaskant na een stif kwartiertje wel dichtbij de openingstreffer. Zijn kopbal uit een corner werd door velen al geteld, maar die gingen daarbij voorbij aan Mitchell Scheermeijer, die weliswaar klein van stuk is, maar zijn mannetje staat onder de lat bij de Rijswijkers.

Het verdedigen verging Docos, dat tot nu toe slechts twee tegengoals incasseerde, best aardig. Weliswaar vielen af en toe gaatjes in de defensie, maar Kogeldans en kompanen hadden het vizier niet op scherp staan. En anders was daar Van Abswoude, die magnetenin zijn handschoenen leek te hebben. ,,We hebben negentig minuten hun keeper in lopen schieten, maar gelukkig duurt een wedstrijd negentig minuten en een beetje’’, jubelde Van Oostrom Soede, die niet erg onder de indruk was van de koploper. ,,Ze hebben alleen maar achteruit geleund. Ja, dan roep je het over jezelf af.’’

Van Abswoude ging na de late tegentreffer nog mee naar voren bij een corner, maar wist de bal daaruit slechts met zijn hoofd te schampen. ,,Dat is dan ook niet mijn specialiteit. Het is heel zuur dat je ’m nog uit handen geeft, maar je kunt moeilijk zeggen dat het onverdiend was. Te Werve heeft veel spelers van hoger niveau gehaald en zijn gewoon een grote titelkandidaat. Dat geldt voor ons niet. De organisatie stond prima, maar aan de bal was het wel heel pover. Zeker de tweede helft kwamen we niet meer onder de druk uit. Daarin moeten we zeker nog stappen maken.’’

Docos:Van Abswoude; Van Voorthuizen, Maaskant, Bouwmans, Peet; Zweistra, Ravensbergen (75. Elkerbout), Overvliet; Van Gent (57. Slingerland), Van Empel, Gonlag (83. Gezici).

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.