TOP geeft niet thuis in topper tegen PKC

Tessa de Wekker
Papendrecht

0 uit 11. Dat is het rapport van Nick Pikaar van de eerste helft tegen PKC. Elf schoten, nul doelpunten. Zijn twee rake strafworpen verbloemen het totale schotpercentage nog een beetje, maar zijn cijfers zijn zwaar onvoldoende. En Pikaar is lang niet de enige TOP-speler die zaterdag in de topper tegen PKC niet thuis geeft.

Neem Mick Snel, een schutter pur sang. Normaal gooit hij er met gemak een stuk of acht ballen in. Zaterdag vier, waarvan maar twee van afstand. TOP heeft voor rust een schotpercentage van afstand  van 12 procent, 18 als je strafworpen en vrije ballen meerekent.

Het vak van Pikaar, Daniël Harmzen, Celeste Split en Jet Hendriks komt zelfs maar tot 6,5 procent. Na rust gaat het niet veel beter. Uit in totaal 101 schoten van afstand mikken de Sassenheimers er slechts 13 raak. Met strafworpen erbij komen ze op een schamele 17 procent. ,,Dan weet je wel genoeg. Een duidelijk verlies. Niets op af te dingen’’, zegt coach Jan Niebeek.

In navolging van het basketbal worden statistieken steeds belangrijker in het korfbal. Op de perstribune houden twee vrijwilligers van TOP alles bij. Elk schot, rebound en onderschepping wordt op een laptop ingetikt. De bond ontwikkelde het programma en alle ploegen in de Korfbal League werken ermee. Aan de overkant van de zaal krijgen Niebeek en zijn staf de statistieken in real time op hun tablet. De informatie wordt gebruikt in de coaching en het wisselbeleid en bij de peptalk in de rust.

Verdomd weinig

Zaterdag heeft Niebeek de statistieken niet nodig. Met zijn twee eigen ogen ziet hij ook wel dat zijn ploeg er verdomd weinig van bakt tegen PKC. Vooraf werd een kraker verwacht. De finalisten van vorig jaar zouden laten zien nog steeds de beste twee ploegen van Nederland te zijn. PKC doet dat inderdaad, maar TOP heeft de scherpte in de Sassenheim achtergelaten. Binnen zeven minuten is het 7-1 voor de thuisploeg.

Toch komt TOP de slechte start redelijk te boven. De Sassenheimers knokken zich, onder leiding van Split en Rianne Echten, die de korf wel redelijk kunnen vinden, terug tot 10-8. Niebeek: ,,Over die fase ben ik best tevreden.’’

De opleving is echter van korte duur. Na rust (14-11) neemt PKC weer snel afstand. Het moet gezegd worden dat TOP bij tijd en wijle het geluk niet aan haar zijde heeft. Echten wordt er bijkans tureluurs van als weer een schot van haar in de korf lijkt te vallen, maar na een paar rondjes tollen er toch weer uit floept. Maar die schoten zijn slechts uitzonderingen. Het merendeel is gewoon te zacht, of te hard, stuitert tegen de rand of raakt de korf zelfs niet eens.

Nee, het wil zaterdag niet lukken bij TOP. De schoten vallen niet en het aanvalsspel an sich geeft ook geen reden tot vreugde. Pikaar wordt na rust vervangen door Jimin de Vries. Maar ook de pinchhitter kan het verschil niet maken. TOP verliest afgetekend van de landskampioen. De statistieken bevestigen het krachtsverschil.

PKC – TOP 26-19.

Scores TOP: Split, Snel 4, Pikaar, Echten, 3 Brouwer, De Vries 2, Boode 1.

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.