’Gillend weggelopen bij De Binnenvest’

Marjory van den Berg in haar auto.© Foto Leidsch Dagblad

Ruud Sep
RegioLeiden

Je wordt als gevolg van een huurschuld samen met twee meerderjarige zoons uit je Noordwijkerhoutse huis gezet en je staat van de één op de andere dag op straat. Bij de gemeente krijg je te horen dat ze niets voor je kunnen doen: Meldt u zich maar bij De Binnenvest, de daklozenopvang in Leiden.

Het overkwam Marjory van den Berg (58) vorig jaar november. „Ja, dat boden ze als eerste aan: ga maar naar De Binnenvest. Maar daar wil je niet dood gevonden worden, tussen de junks en de alcoholisten. Je zit daar echt tussen de zwervers. Ik ben daar letterlijk en figuurlijk gillend weggelopen.”

Sinds de huisuitzetting leiden moeder en zoon een zwervend bestaan. De twee bivakkeerden een paar weken bij een Irakees die ze kenden van De Brug, de verslaafdenopvang in Katwijk. „Maar toen hij op een gegeven moment zijn telefoonoplader kwijt was, moesten we onze spullen pakken en stonden we weer op straat. Tijdens de ergste kou mochten moeder en zoon tien dagen op kosten van de gemeente Katwijk slapen bij Stayokay in Noordwijk. Maar de meeste tijd sliepen ze in de auto. ,,Ik heb een whiplash en een versleten onderrug, en dan heb ik ook nog een hernia gehad. En dan moet ik op een autostoel liggen. In 2018. Dat dat nog kan. Mijn huisarts vindt het onverantwoord.’’

Uitkering

Even terug naar de huisuitzetting. Tien jaar lang huurde Van den Berg een woning in Noordwijkerhout. Dat ging goed, totdat ze op haar bijstandsuitkering werd gekort omdat haar oudste thuiswonende zoon volgens de regels geacht werd om mee te betalen in de kosten van het huishouden. „Hij moest bijbetalen, maar dat deed hij niet. Ik kreeg nog maar 535 euro bijstand. Dat was 200 euro te weinig om alleen maar mijn huur te betalen.”

Aanvankelijk schoot de familie te hulp, maar toen dat stopte, liep de huurschuld op. Moeder en zoons kwamen op straat te staan. De oudste van de twee ging zijn eigen weg, de jongste bleef bij zijn moeder.

Overdag is Van den Berg meestal te vinden bij De Brug, de christelijke instelling voor verslavingszorg in Katwijk. „Je kunt er douchen en je kleren wassen en je krijgt er een warme maaltijd. Ook heel handig: ik kan er achter de computer reageren op Woningnet.”

Het zoeken naar een woning is op dit moment met afstand haar belangrijkste bezigheid. „Ik kreeg eerder al een woning in Katwijk aangeboden van Dunavie. Die was definitief aan mij toegewezen. Totdat ik op gesprek kwam, toen ging het toch niet door.”

Op zich lijkt er geen beletsel te zijn om weer gewoon te gaan huren. De zoon die niet mee wilde betalen, woont inmiddels op zichzelf. Het probleem dat uiteindelijk tot de huisuitzetting leidde, is daarmee van tafel. „Ik heb nu gereageerd op een woning in Noordwijkerhout met een huur van 288 euro. Ik heb goede hoop dat dat gaat lukken.”

Hulp in eigen gemeente

De wethouders in de regio Holland Rijnland hebben deze week afgesproken de hulp aan dak- en thuislozen te verplaatsen van de centrale opvang in Leiden naar voorzieningen in eigen gemeente.

Volgens een woordvoerder van de gemeente Noordwijkerhout is haar gemeente al heel actief in de zorg voor daklozen. ’Wij sturen nooit mensen direct naar de maatschappelijke opvang in Leiden’, meldt ze per mail.

Opvang in de eigen gemeente is volgens de woordvoerder niet de kern van het verhaal. ’Veel belangrijker is dat er wordt ingezet op het voorkomen van escalatie van problemen waardoor iemand op straat komt te staan.’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.