Raadsleden bedolven onder lobbybrieven

Loman Leefmans
Leiden

Bouwend Nederland stelt voor om meer te bouwen, Veilig Verkeer Nederland wijst op een betere verkeersveiligheid en Milieudefensie wil meer aandacht voor het milieu. Nieuwe raadsleden in Leiden en regio worden momenteel overspoeld met brieven van lobbygroepen en landelijke of plaatselijke instanties en organisaties.

Ze behelzen steevast het verzoek om toch vooral rekening met ze te houden en met hun doel. ’We zijn graag bereid u nader te informeren’, zo eindigen vrijwel alle boodschappen.

Alleen al in Leiden zijn sinds de verkiezingen van 21 maart ongeveer veertig brieven bij de raadsleden beland. Die zijn ook gericht aan de formateurs die een nieuw stadsbestuur gaat samenstellen.

De brieven en e-mails eindigen niet alleen hetzelfde, ze hebben ook vaak hetzelfde begin. ’Hartelijk gefeliciteerd met uw verkiezing tot raadslid’, zo staat in de aanhef.

Vervolgens pleit bijvoorbeeld vakbond FNV voor goede arbeidsomstandigheden, wil Natuurmonumenten dat de gemeente in een groene leefomgeving voorziet en buurtvereniging Pieters- en Academiewijk spreekt de hoop uit dat de gemeente Leiden niet alleen het economisch belang van het stadscentrum op waarde schat, maar ook oog houdt voor de bewoners.

Daar blijft het niet bij. De landelijke Taskforce Huisvesting Arbeidsmigranten pleit voor meer en betere woningen voor Polen, ziekenhuis LUMC gaat voor de komende vier jaar uit van een nóg inniger relatie met de gemeente Leiden en het Nationaal Olympisch Comité wil dat elke gemeente voortaan een sportakkoord sluit.

,,Het zijn heel veel uitnodigingen om eens een kop koffie te komen drinken, maar ze zijn vaak weinig concreet’’, aldus Martine van Schaik. Zij is een van die nieuwe raadsleden, voor de Partij voor de Dieren in Leiden.

,,Ik heb er ook nog een paar persoonlijk per mail ontvangen, maar als er dan staat dat ze vanuit een of ander hoofdkantoor uit Amsterdam komen, heb ik er toch wat minder mee. Ik ben in ieder geval nog op geen een ingegaan, maar misschien komt dat nog en moet ik daar als nieuw raadslid nog aan wennen.’’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.