Belasting op terrassen in Lisse

Paul de Vliegerp.de.vlieger@hollandmediacombinatie.nl
Lisse

Lisse voert precariobelasting in voor het hebben van terrassen op gemeentegrond. Om de horeca niet direct met een hoge kostenpost de confronteren, komt er een overgangstermijn van drie jaar.

In Lisse betalen horecaondernemers nu nog ’een schijntje’ voor het gebruik van gemeentegrond. De regeling is bovendien al oud en al jaren niet geïndexeerd. De 26 Lissese ondernemers die een terras hebben, betalen nu tezamen slechts 1400 euro. Na de overgangstermijn, in 2019, wordt dat circa 19.000 euro.

De tarieven die in 2019 moeten worden betaald zijn volgens de gemeente marktconform. Lisse heeft bekeken wat in omliggende gemeenten voor het huren van terrasruimte wordt betaald en daar zijn eigen tarief op afgestemd.

Lisse voert twee tarieven in: een voor terrassen die er alleen in de zomerperiode staan en een voor jaarrondterrassen. De eerste categorie gaat volgend jaar 4,50 euro per vierkante meter betalen. Dat bedrag loopt tijdens de ingroeiperiode op via 9 euro in 2018 naar uiteindelijk 13,50 per meter in 2019. Voor de jaarrondterrassen zijn die bedragen 6,70, 13,40 en 20,10 euro per vierkante meter per jaar.

Om de nieuwe regeling mogelijk te maken, zegt Lisse per 1 januari alle huidige huurovereenkomsten op. Vervolgens worden er nieuwe afgesloten.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.