Universiteit stijgt op Shanghai Ranking

Van 93 naar 88.

Van 93 naar 88.© Foto Hielco Kuipers

Leiden

De Universiteit Leiden is vijf plaatsen gestegen op de Shanghai Ranking. Ze staat dit jaar op nummer 88 van deze ranglijst van 500 beste universiteiten ter wereld. Utrecht is voor de vijftiende keer op rij uitgeroepen tot beste universiteit van Nederland.

Dat blijkt uit de jaarlijkse Academic Ranking of World Universities van de Universiteit van Shanghai, die dinsdag is gepubliceerd. Utrecht neemt de 47ste plaats in. Een jaar eerder stond de Utrechtse universiteit nog op 65. De Rijksuniversiteit Groningen, de op een na hoogste geklasseerde Nederlandse universiteit, maakt een sprong van dertien plaatsen en staat nu op 59.

De Amerikaanse universiteiten Harvard en Stanford voeren de lijst aan. Op de derde plek staat het Britse Cambridge.

Jaarlijks beoordelen de onderzoekers ruim duizend universiteiten. De beste 500 krijgen een plek op de lijst. De beoordelaars kijken naar de onderzoeksresultaten en het aantal keren dat medewerkers van een universiteit in wetenschappelijke tijdschriften publiceerden of zijn geciteerd. Ook het aantal onderscheidingen zoals Nobelprijzen en Fields Medals die medewerkers en afgestudeerden van een universiteit ontvingen, telt zwaar mee.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.