Velocitas zet routinier in rollator veld uit

© Foto Taco van der Eb

Tessa de Wekker
Leiderdorp

Op de tonen van ’Hello goodbye’ van de Beatles kreeg André van Wallinga zijn applauswissel tegen Madjoe. De routinier werd op een rollator versierd met bloemen en ballonnen naar de reservebank gereden. Daar bleek de rollator nog extra giften te bevatten in de vorm van een flesje whiskey en een goede sigaar. Van Wallinga kon dan ook van alle gemakken voorzien toekijken, hoe zijn teamgenoten zijn afscheid opluisterden met een 15-8 overwinning.

Als veertienjarige maakte Van Wallinga met een invalbeurt zijn eerste minuten in het eerste van Velocitas. ,,Ik weet niet meer tegen wie dat was, maar wel dat ik de eerste drie ballen van de zenuwen uit mijn handen liet vallen. Janko Breedveld was toen onze coach. Twee jaar later heb ik onder zijn opvolger Jeroen Huizing een vaste plek in de selectie gekregen’’, blikt hij terug.

Hij heeft een eenvoudige verklaring waarom hij zo lang in het hoogste team is gebleven: ,,Je moet zorgen dat je zo fit mogelijk blijft en je moet een trainer hebben die het in je ziet zitten.’’ De eerste voorwaarde bleek uiteindelijk moeilijker dan de tweede, want Van Wallinga moest vanwege problemen met zijn rug en kuiten op 32-jarige leeftijd gedwongen afscheid nemen. Hij kijkt met plezier op zijn loopbaan terug. ,,Ik ben nooit een trainingsbeest geweest. Ik probeerde altijd een beetje m’n eigen gang te gaan. Ik ben iemand die met één doelpunt voor in de slotfase liever nog een keer wil scoren dan rustig de tijd vol te spelen. Als je dan scoort, vindt iedereen dat geweldig.’’

Goede aanvaller

Klaas Bosman, één van zijn vele trainers, kan de kwaliteiten van Van Wallinga uitvoeriger verwoorden: ,,André was een goede aanvaller. Als hij in vorm was, kon hij wel vier of vijf goals scoren. Maar hij kon ook heel goed een wedstrijd ’lezen’. Hij zag altijd gauw wat er ging gebeuren. Daarom pakte hij in de verdediging veel ballen. Hij zou in de slotminuten echt geen onmogelijke bal gaan schieten, hoor. Tenminste niet toen ik trainer was.’’

Van Wallinga kon zijn laatste duel niet opluisteren met een doelpunt zoals hij in zijn beste dagen zo vaak deed. Hij sloot zijn carrière wel moeiteloos af zonder ooit een gele of rode kaart te hebben gekregen.

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.