’Leiden profiteert van meer studenten uit buitenland’

1/2
Leiden

Leiden moet meer doen om buitenlandse studenten naar de stad te halen. Dat vindt de in Amsterdam gevestigde belangenclub ’The Class of 2020’. Het negenkoppige bestuur dat zich een ’Europese denktank’ noemt, liet uitrekenen dat in Leiden 7 procent van de studenten een internationale achtergrond heeft. Daarmee steekt de stad in hun ogen schril af tegen Maastricht (47 procent), Wageningen (24) en Delft (23).

The Class of 2020 wijst erop dat veel studenten graag een half jaar of een jaar in het buitenland studeren. Het gaat zowel om ’Erasmusstudenten’, die binnen de Europese Unie met een beurs vrij kunnen studeren, als studenten uit andere delen van de wereld. De denktank wil die vrijheid voor jongeren om hun blik te verrijken, graag bevorderen.

De Universiteit Leiden heeft een goede internationale reputatie. Hoewel Leiden als stad moeilijk te vergelijken is met wereldsteden als Londen, Berlijn, Praag en Wenen, zetten buitenlandse studenten die steden daarom heel gemakkelijk op één rijtje, aldus ’foundation manager’ Jorick Beijer van The Class of 2020.

Leiden doet echter vrij weinig met die goede reputatie. Als de stad, de universiteit, Leiden Marketing, woningcorporatie Duwo en andere organisaties echt werk maken van internationalisering, kan het aantal studenten gemakkelijk verdrievoudigen, van 4800 nu naar ruim 14.000 in 2030. Daarvoor moet de stad tot 2030 wel 6600 nieuwe kamers bouwen. De investering levert volgens The Class of 2020 zo’n 1650 nieuwe banen en op en 156 miljoen euro extra inkomsten.

Meer nieuws uit Leiden