Zwanenzang UVS nadert ontknoping

Remy Constancia van UVS slalomt langs Luc Schuffelen. William van Vliet biedt zich aan. Foto Hielco Kuipers

Hielke Biemond
Leiden

De weg naar het onvermijdelijke einde van UVS op zondag begon met een onfortuinlijke nederlaag tegen AFC ’34. De zwanenzang van de Leidse eeuwling, in de nacompetitie beland na de winst van de derde periodetitel, nadert zijn onherroepelijke ontknoping.

Gisteren leidde een foute beslissing van een grensrechter de ondergang van UVS in. In plaats van een ingooi te geven aan de thuisclub, wat hij had horen te doen, ging die naar de tegenstander uit Alkmaar. Daaruit kwam een lage vrije trap van Jim Hulleman die vanaf de zijkant van het veld in een keer het doel in draaide, omdat onderweg niemand er een voet tegenaan kreeg (1-1).

Vlak erna ging na een knullige handsbal van UVS’er Jesper Neuteboom - de bal stuitte op tegen zijn hand - voor de tweede keer die middag de bal op de stip. Neuteboom had op een nogal onhandige wijze ook de eerste strafschop veroorzaakt. Toen vloerde hij Elke de Graaf, die wel al twee man was gepasseerd, maar tegelijk ook te ver was doorgedraafd. Niels van den Burg stopte knap de inzet van Emre Aykan, maar was kansloos bij de tweede poging, nu van Hulleman, die lager en scherper naar de verre rechterhoek ging (1-2).

Een jaar lang ben je aan het trainen en het voetballen ’hiervoor’, en dan neemt een grensrechter ’zo’n beslissing’, mopperde UVS-trainer Paul van der Zwaan. ,,Hij staat er naar te kijken op één meter afstand en het enige dat hij moet doen, is de goede beslissing nemen.’’

Tegelijk moest de coach, die nog op zoek is naar nieuw emplooi, bekennen dat UVS in sommige delen van de wedstrijd de weg een beetje kwijt was. ,,We begonnen goed, maar in het tweede deel van de eerste helft lieten we het middenveld uit elkaar trekken. De ruimtes werden te groot.’’ Bovendien: ,,Met deze temperaturen is dat funest.’’

,,Eigenlijk is het onverdiend’’, concludeerde Van der Zwaan. ,,Ik denk dat wij de grootste kansen hebben gehad.’’

Daar had de trainer een punt. Remy Constancia maakte in de eerste helft, eerst vanaf links en later vanaf rechts, twee keer de verkeerde keuze. Bij zijn eerste actie speelde hij zichzelf mooi vrij, maar ook Maikey Parami, en vergat hij de bal braaf breed te leggen op de spits. De tweede keer stuitte Constancia, waar hij zijn solo weer te ver doorvoerde, op de doelman. Die ging met de hand naar de bal, waarna de Leidenaar er overheen buitelde.

UVS had het even in eigen hand toen het vanaf de aftrap in de tweede helft op voorsprong kwam. Een gave actie met voorzet van Jochie Sebrechts had tot de 2-0 kunnen leiden, maar Bart van der Weyden volleerde over. Een nog grotere kans leverde een scherpe vrije trap van Sebrechts op. Opeenvolgend Bart-Jan Neuteboom en Parami misten bij de tweede paal. ,,We gaan donderdag met goede moed naar Alkmaar. Voetballend zijn we niet de mindere’’, bleef Van der Zwaan hoopvol.

UVS: Van den Burg, Berdai, Jesper Neuteboom, Westdorp, Bart-Jan Neuteboom (80. Menken), Van der Weyden, Van Vliet, Akhamrane, Constancia (63. Van der Poel), Parami, Sebrechts (75. Mink).

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.