Internetdreiger universiteit Leiden voor de rechter

© ANP

Aad Rietveld
Leiden

De 21-jarige Valkenburger die op 5 en 6 oktober vorig jaar half Leiden op stelten zette door te dreigen met een schietpartij op ’een faculteit’ van de universiteit Leiden, staat woensdag 13 januari voor de rechter. Justitie legt hem ’bedreiging met enig misdrijf tegen het leven’ ten laste. Dat kan hem maximaal twee jaar gevangenisstraf opleveren.

Nadat voor de tweede keer in korte tijd zijn verkering was uitgegaan, zette de verdachte dreigende teksten op het internetforum 4Chan. Hij zou ’het vuur openen op de Universiteit Leiden’ en daarna zelfmoord plegen. ’Shit is gonna go down. Get ready tot fucking drop’ (het gaat gebeuren, wees klaar om dood te vallen), schreef hij.

De bedreigingen werden door de politie uiterst serieus genomen. De colleges gingen weliswaar door, maar tal van gebouwen van de universiteit werden die ochtend door politieagenten bewaakt.

De Valkenburger had wel geschreven hoe laat hij ’het vuur zou openen’ - om 10.05 uur - maar niet waar. ’Ik ga niet vertellen op welke faculteit, dat moeten jullie maar raden’, noteerde hij op het internetforum.

De 21-jarige maakte zijn dreiging niet waar. Hij werd in de nacht van 6 op 7 oktober aangehouden in studentensociëteit Catena in Leiden en twee dagen door de politie verhoord. Bij dat verhoor bleek, dat zijn motief was dat zijn vriendin hem had verlaten en dat hij daardoor de hele wereld en het leven waardeloos vond. ’Fuck society, fuck people, fuck the government’.

De 21-jarige Valkenburger moet zich verantwoorden voor het feit dat hij ’opzettelijk dreigende berichten plaatste op het internet’ en daarmee ’werknemers en of studenten van de Universiteit Leiden heeft bedreigd met enig misdrijf tegen het leven gericht en/of zware mishandeling’.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.