Historische kaart Warmond wordt gedigitaliseerd

Warmond en Kagerplassen zijn na 3,5 eeuw nog goed herkenbaar.© Foto Warmelda

Roy Hazenoot
Warmond

Historisch Genootschap Warmelda en Erfgoed Leiden en Omstreken gaan een unieke 350 jaar oude kaart van Warmond digitaliseren. „Het is een bijzonder exemplaar. De details zijn voor die tijd ongekend”, zegt Warmonder André van Noort, werkzaam bij beide organisaties.

„Je moet het zien als een luchtfoto uit 1667”, zegt de archivaris van Erfgoed Leiden en Omstreken over de ’Chaerte van de vrye heerlijkheid Warmondt’. De kaart laat het grondgebied van Warmond zien met de Kagerplassen, het dorp en de vele polders waarop later onder meer de Leidse Merenwijk is gebouwd. Norre Meer (toen nog met spatie), Zwanburger polder (met spatie en was nog geen eiland) en Butterhuys polder (tegenwoordig geschreven als Boterhuispolder) staan er allemaal op.

Op Leiden en Warmond na is van geen enkele andere stad of dorp in de regio zo’n plattegrond uit die tijd bekend. De kaart hangt in het trappenhuis in Huys te Warmont - waar onder meer oud-minister Ard van der Steur woont - en is in opdracht van een voormalig bewoner van het Warmondse kasteel, Johan van Wassenaer, in 1667 gemaakt.

Leidse landmeter

Wassenaer was in de zeventiende eeuw de heer van Warmond en wilde graag een stabiele inkomstenbron uit belastingen op poten zetten. „En dat was toentertijd nogal een rommeltje”, weet Van Noort. De heerser liet daarom een bekende Leidse landmeter, Johan Douw, aanrukken om het dorp aan de Leede en het grondgebied daar omheen in groot detail op papier te zetten.

Dit resulteerde in een tekening van twee bij anderhalve meter met daarop straten, gebouwen, watertjes, polders en de Kagerplassen. Het is een soort van combinatie van het op satellietfoto’s gebaseerde Googlemaps en het hedendaagse kadaster. „Je krijgt een inkijkje in het Warmond van 1667. Het was voor die tijd met vijftienhonderd inwoners een groot dorp.”

Wetenschappelijk onderzoek

Door de plattegrond te digitaliseren wordt de informatie die erop staat voor een breder publiek beschikbaar en kan er wetenschappelijk onderzoek plaatsvinden. „Je kan dan inzoomen en de details nog beter zien. Ook denken we aan extra mogelijkheden om de geschiedenis in beeld te brengen.” Veel musea maken tegenwoordig gebruik van virtual reality. Dat is een techniek die historische gebouwen, objecten en complete steden tot leven brengt als ware het een zeer realistisch spel of een film. Hiervoor is veel kennis van historische details nodig. De kaart voorziet daarin.

Statiegeldactie

Van Noort prijst de bewoners van Huys te Warmont. „We krijgen alle hulp van ze”, zegt de Warmonder. Ook is hij ontzettend blij met zijn dorpsgenoten. Dankzij een statiegeldactie bij de lokale Albert Heijn en inzamelingsactie onder leden van Warmelda is drieduizend euro bijeengebracht waarmee de digitale archivering kan worden betaald.

De uiteindelijke digitalisering duurt maar één dag en vindt plaats op dinsdag 10 april. „Dat gaan we niet zelf doen, maar laten we aan professionals over.” Ervaren kunstverhuizers halen het werk van de muur, restaurateurs maken de kaart schoon en een fotograaf bouwt in de hal van het kasteel een studio zodat de plattegrond op de gevoelige plaat kan worden vastgelegd.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.