American footballers Alphen Eagles na drie landstitels op rij onttroond

De verdediging van Alphen Eagles kan geen vat krijgen op de aanval van Amsterdam Crusaders.

De verdediging van Alphen Eagles kan geen vat krijgen op de aanval van Amsterdam Crusaders.© Orange Pictures/René van Dam

Haniff Harharah
Amsterdam

Aan de hegemonie van Alphen Eagles in het vaderlandse American football is een abrupt einde gekomen. De drievoudig landskampioen en titelhouder werd zondagavond onttroond door grootmacht Amsterdam Crusaders, dat zich daarmee revancheerde voor de drie voorgaande finales. In het nationale rugbystadion op het Amsterdamse sportpark De Eendracht werd het een eenzijdige affaire: 21-6.

Aanvankelijk leek de 31ste Tulip Bowl op een tactisch steekspel uit te draaien, getuige de puntloze eerste periode. Niet gek, aangezien beide teams elkaar door en door kennen. Voor het vierde opeenvolgende jaar stonden ze in de eindstrijd tegenover elkaar.

In 2012 veegde Alphen Eagles de vloer aan met de vijftienvoudig landskampioen uit Amsterdam (34-3), wat de Alphenaren hun eerste landstitel opleverde. Een jaar later was het krachtsverschil al wat kleiner (23-12) en vorig seizoen spande het erom, maar stelden de Eagles met 14-12 hun trilogie veilig.Dit jaar hielden de twee absolute topploegen van Nederland tot de finale gelijke tred met elkaar. Allebei leden ze één nederlaag, waarbij de Crusaders de enige onderlinge ontmoeting winnend afsloten (6-0). Alleen cijfermatig presteerden de ’kruisvaarders’ iets beter dan de ’adelaars’. Maar wat vooral de doorslag gaf, was dat de Amsterdammers gebrand waren om niet wéér een finale te verliezen. Vier op een rij, dat zou onverteerbaar zijn.Die intrinsieke motivatie konden de Alphenaren deze keer niet vinden. ,,De eerste keer blijft toch het speciaalst’’, bekende verdediger Job van der Klei een week eerder al na de overtuigende overwinning (41-7) op Hilversum Hurricanes in de halve finale. Hij en zijn ploeggenoten straalden geen moment uit dat niets ze van een vierde hoofdprijs af kon houden.

Zonden

Lijdzaam zagen ze toe hoe Amsterdam Cruders in het tweede kwart twee touchdowns liet noteren. Dylan von Gerhardt en Nicky Bakker brachten ieder zes punten binnen. Omdat kicker Ronald Hein één conversie benutte, hadden de hoofdstedelingen een voorsprong van 13-0 te pakken. De zwalkende Eagles hadden daarna alle tijd om hun zonden te overdenken, want de wedstrijd werd ruim een halfuur gestaakt vanwege dreigend onweer.

Het hielp ze niet. Via Frank van Berkum (touchdown) en aanvoerder Akwasi Mensah (tweepunter) liepen de Amsterdammers in het derde deel uit naar 21-0. Dat was de nekslag voor de Alphense titelverdedigers. Ananias Semedo scoorde in het slotkwart nog wel tegen met een touchdown, maar het was te laat om het nog enigszins spannend te maken. Daarvoor was het aanvalsspel ook te apathisch.

Kampioensfeest

Dus kon er door het geplande kampioensfeest in het Alphense café Schatjes, waarvoor een bestuurslid van Alphen Eagles op Facebook alle leden openlijk had uitgenodigd, een dikke streep worden gehaald. ,,Eerlijk gezegd voelde ik het al een beetje aan mijn wateren’’, sprak speler/coach Errol Zeefuik na afloop. Daarmee wilde hij maar zeggen dat de Crusaders ’hongeriger’ waren.Toegeven dat zij de terechte kampioen zijn, ging Zeefuik echter te ver. ,,Ik weet dat er meer in dit team zit, maar we hebben het gewoon niet laten zien. Daar baal ik enorm van. Het is goed dat we nu met onze neus op de feiten zijn gedrukt. Het werd na drie kampioenschappen misschien te vanzelfsprekend.’’

Tijdperk

Voor Erwin Gloudemans was de verloren finale in dubbel opzicht het einde van een tijdperk. De defensieleider speelde met Alphen Eagles tien jaar terug nog in de derde divisie, maar zwaaide af met drie landstitels. ,,Dit doet zeker pijn’’, aldus de Alphenaar over het uitblijven van een vierde hoofdprijs. ,,Maar ik ben hartstikke trots op die drie titels. En Alphen Eagles komt altijd terug.’’

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.