Leiderdorps Museum koopt charters

Twee van de charters.

Twee van de charters.

Aad Rietveld
Leiderdorp

Op een veiling in Haarlem heeft het Leiderdorps Museum twintig charters uit de zestiende eeuw gekocht over grondaankopen in Leiderdorp.

Op veel van de perkamenten komt de naam van de bekende Leiderdorpse vlootvoogd Pieter van der Does (1562 - 1599) voor. Ajunct-directeur Cor de Graaf van Erfgoed Leiden in omstreken ontdekte ze in de prospectus van een Haarlems veilinghuis en informeerde het Leiderdorps Museum, omdat hij vond dat ze daar thuishoren.

De Graaf wist op de veiling het linnen zakje met de charters voor achthonderd euro op de kop te tikken. ,,Het zijn de overdrachtspapieren uit een tijd dat er nog geen kadaster en geen notariële aktes bestonden’’, zegt Jos Geresse van het museum.

De eerste van de twintig perkamenten met lakzegels zijn vanaf 4 november te zien in het museum aan de Van Diepeningenlaan. Het museum heeft er wel wat werk aan. De teksten worden eerst overgezet in modern schrift en daarna vertaald naar hedendaags Nederlands. Voordat ze geëxposeerd worden moeten de gevouwen en opgerolde charters ook worden ’gevlakt’. ,,Daar duurt wel een paar weken’’, zegt Geresse.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.