Groep 8'ers kijken rond bij Leidse middelbare scholen

Koen van den Boogert.

Koen van den Boogert.© Leidsch Dagblad

Georgina Hekkelman.

Georgina Hekkelman.© Leidsch Dagblad

Ebony Cleland.

Ebony Cleland.© Leidsch Dagblad

Thijmen Dessaur met zijn zusje.

Thijmen Dessaur met zijn zusje.© Leidsch Dagblad

1 / 4
Janneke Dijke
Leiden

Tweetalig onderwijs, leren met een iPad of veel gymles. Middelbare scholen doen van alles om leerlingen aan te trekken, maar wat vinden kinderen zelf doorslaggevend?

Zaterdag 9 januari hielden vier middelbare scholen in de regio Leiden een open dag. De overige scholen doen dat in de komende weekenden. Voor data: kijk hier.

Kijken bij:  Da Vinci College aan de Kagerstraat in Leiden

'Schoolboeken op de iPad lijkt me interessant'

Naam: Koen van den Boogert (11 jaar)Woonplaats: LeidenBasisschool: De Morskring in Leiden,,Bij het Da Vinci College gaan de brugklassers werken met een iPad waar onze schoolboeken op staan. Dat vind ik heel interessant. Dit is de eerste middelbare school die ik bezoek, maar ik ga bij iets van vijf scholen kijken. Maandag krijg ik pas officieel mijn schooladvies, maar ik denk dat ik naar het vwo ga.

Ik vind het belangrijk dat de leraren aardig zijn op de school waar ik naartoe ga. Tijdens een open dag is het best moeilijk om te ontdekken hoe de leraren echt zijn, want op die dag doen natuurlijk alle docenten heel vriendelijk tegen ons. Mijn schoolkeuze maak ik in overleg met mijn ouders, maar ik moet uiteindelijk zes jaar op een school zitten dus het is wel belangrijk dat ik het gezellig vind.

Oud-leerlingen van mijn basisschool zitten nu op het Da Vinci College en daardoor weet ik al wat over deze school. Er zijn ook mensen van deze school bij ons in de klas geweest en hebben uitleg gegeven. Ik vond hun verhalen wel interessant en daarom wilde ik hier graag een kijkje nemen.’’

De middelbare school gaat natuurlijk anders zijn dan de basisschool. Ik hoorde dat middelbare scholieren ongeveer anderhalf uur per dag aan hun huiswerk moeten zitten. Op de basisschool heb ik bijna geen huiswerk, alleen voor topografie en Engels, maar dat kost mij slechts tien minuten per dag. Ik denk dat het wel gaat lukken met het huiswerk.’’

Kijken bij: Vlietland College aan de Apollolaan in Leiden

'Ik moet me thuis voelen'

Naam: Georgina Hekkelman (11 jaar)Woonplaats: LeidenBasisschool: Lorentzschool in Leiden

,,Ik ben de oudste thuis en ik ga dus als eerste naar de middelbare school. Ik moet het allemaal zelf ontdekken. Bij ons in de klas hebben we het wel vaak over de middelbare school.

Ik ga zoveel mogelijk scholen bezoeken voordat ik mijn keuze maak. Daarbij let ik vooral op de sfeer op een school. Ik moet mij ergens thuis voelen, want ik moet er straks een paar jaar doorbrengen. Daarnaast let ik ook goed op de vakken die worden aangeboden. Zo wil ik graag toneelles op school volgen en dit moet dus onderdeel zijn van het vakkenpakket. Het lijkt mij ook heel leuk om les te krijgen in andere talen: Engels spreek ik al, maar Frans en Duits wil ik graag leren. Tijdens de open dagen kom ik veel klasgenoten tegen, maar ik laat mijn schoolkeuze niet afhangen van wat vrienden en vriendinnen kiezen.’’

Kijken bij: Bonaventuracollege aan de Mariënpoelstraat in Leiden

'Liever niet verdwalen'

Naam: Ebony Cleland (11 jaar)Woonplaats: OegstgeestSchool: Daltonschool Oegstgeest

„De eerste dag op de middelbare school? Dan ben ik waarschijnlijk best zenuwachtig, maar ook enthousiast. Mijn meester vertelt weleens hoe anders het gaat zijn op de middelbare school en we zijn met de klas ook al naar middelbare scholen geweest. Ik ben nu met mijn moeder.

Voor mij is het belangrijk dat een middelbare school niet te groot is, want ik wil straks niet verdwalen in de gangen. Daarbij moet het ook rustig zijn. Ik heb veel zin in de vakken muziek en drama, maar wiskunde lijkt mij een moeilijk vak. Ik hou van toneelspelen en ik vind het daarom belangrijk dat het schoolaanbod aansluit bij de hobby’s van leerlingen: of je nu, zoals ik, van theater houdt, veel bezig bent met sport of juist andere talen wilt leren. Daarbij is het belangrijk dat het op school gezellig is.”

Kijken bij: Rijnlands Lyceum in Sassenheim

’Geen kinderen alleen in een hoekje’

Naam: Thijmen Dessaur (11 jaar)Woonplaats: LisserbroekSchool: De Reiger

„We hebben net proefjes gedaan in de scheikundeles en dat vond ik onwijs leuk. We moesten verschillende stoffen in reageerbuisjes gieten en daardoor veranderden de stoffen van kleur. Scheikunde lijkt mij een heel leuk vak. Nederlands kijk ik tegenop want ik hou niet van spelling.

In mijn voetbalteam zitten jongens die al naar de middelbare school gaan. Zij vertellen daar weleens verhalen over. Ik ben lichtelijk zenuwachtig om naar een nieuwe school te gaan. Ik ben niet zo lang en je hoort soms over brugklassers die een beetje worden gepest door oudere kinderen. Maar daar maak ik mij eigenlijk niet heel erg druk om.

Ik ben al bij verschillende scholen geweest. Met mijn klas ben ik naar twee middelbare scholen gegaan en ik ben ook een keer met vrienden naar een open dag geweest. Nu ben ik met mijn ouders en zusje. Ik let op de sfeer in het gebouw en daarbij kijk ik goed naar de leerlingen die hier al op school zitten. Ik vind het belangrijk dat zij vriendelijk met elkaar omgaan en dat er geen kinderen alleen in een hoekje zitten.”

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.