Westergasfabriek wil Leids broertje

Een deel van het Westergasfabriekcomplex in Amsterdam

Een deel van het Westergasfabriekcomplex in Amsterdam© archieffoto

Loman Leefmans
Leiden

Evenementen, cultuur, exposities, creatieve bedrijvigheid en horeca. De Amsterdamse firma Meyer Bergmans Erfgoed Groep (MBEG) gaat het komende jaar serieus onderzoeken of dat mogelijk is op het Leidse Energiepark, tussen Langegracht en Maresingel. Het bedrijf wil eveneens het Scheltemacomplex in de Marktsteeg van de gemeente overnemen. ,,Dit is een bijzonder moment voor de stad’’, aldus VVD-wethouder Paul Laudy.

Van het Energiepark heeft de gemeente altijd gezegd dat het een Leidse variant van de Amsterdamse Westergasfabriek moet worden. En wie kan dat idee beter uitvoeren dan de eigenaars ván die Westergasfabriek; de MBEG. Die ook al een voorlopige naam heeft bedacht voor het Leidse broertje: de Watergasfabriek. ,,We zagen dat Leiden steeds de Westergasfabriek als voorbeeld gebruikte. Daardoor voelden we ons uitgedaagd’’, aldus directeur Mark de Kruijk van MBEG.

Het voormalige Nuon-gebied bestaat uit enkele terreinen, een aantal 19de-eeuwse fabriekspanden, en een energiecentrale met schoorsteen die binnen een jaar of vijf gaat sluiten.

In gesprek

Het onderzoek behelst de eerste twee van de drie genoemde onderdelen. Horeca, podia, cultuur en werkplekken zijn daarvoor de trefwoorden die De Kruijk vrijdag bij de presentatie liet vallen. Hij wil ook in gesprek met Leidenaars die ideeën willen aandragen, zoals de Vrienden van het Singelpark.

Dat het geen eenvoudige opgave wordt, bleek al direct. Een vertegenwoordiger van de buurtvereniging wees De Kruijk erop dat de Leidse daklozenopvang aan de rand van het terrein is gevestigd. Dat kan conflicten opleveren als daarnaast grote festivals worden gehouden en alcohol wordt verkocht. ,,Dat is zeker een beperking’’, aldus De Kruijk. Het is ook een van de vraagstukken waarop de komende tijd een antwoord wordt gezocht.

MBEG wil eveneens het Scheltemacomplex van de gemeente overnemen, voor cultuurevenementen en concerten. Dat past goed, vinden alle betrokkenen, naast popcentrum De Nobel en in de directe omgeving van museum de Lakenhal en een nog te bouwen bioscoopcomplex bij de Lammermarkt.

Laudy benadrukt dat de Amsterdamse firma het zalencentrum noch het park met opstallen al heeft gekocht. ,,Maar de intenties is er wel en we zijn blij dat deze partij onverwacht ons pad heeft gekruist.’’

De voorlopige plannen zijn op www.watergasfabriek.nl te vinden.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.