Rijkswaterstaat doet niets aan paraffine langs kust Zuid-Holland

Katwijk

Langs de kust tussen Wassenaar en Scheveningen is volgens Rijkswaterstaat ’hier en daar een brokje’ paraffine - een bestandsdeel van ruwe olie - gevonden, maar dat is verwaarloosbaar bij de hoeveelheid die zondag in Noord-Holland is aangespoeld.

De gemeente Katwijk waarschuwde inwoners zondagavond voor de zekerheid via sociale media, omdat een melding binnen was gekomen van een paraffinevondst op het strand. Het spul is niet schadelijk, maar honden die het opeten kunnen er wel ziek van worden.

Rijkswaterstaat is maandagochtend na de melding van Katwijk over een deel van het strand van Zuid-Holland gereden en is niet op grote stukken paraffine gestuit. Wel zijn er bij Noordwijk en Katwijk wat ’korrels’ gevonden. Volgens Rijkswaterstaat is zo’n kleine hoeveelheid paraffine wel vaker op het Nederlandse strand te vinden. Er wordt dan geen actie ondernomen.

,,De prioriteit ligt nu bij Noord-Holland, want daar ligt wel iets meer dan een beetje’’, meldt een woordvoerder. ,,We weten nog niet waar de paraffine vandaan komt, dat is lastig te achterhalen. De Kustwacht probeert aan de hand van gegevens, waaronder de stroming van de zee, de dader te achterhalen.’’

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.