Pad voor zebra nog niet geëffend

Loman Leefmans
Leiden

Leiden krijgt zeer binnenkort ook een eigen regenboogzebrapad. Dat positieve antwoord geeft het stadsbestuur op vragen van de plaatselijke D66-fractie, die daar voor de zomer op aandrong. Met het aanbrengen van de regenboog geeft Leiden aan dat het ’seksuele diversiteit omarmt’.

Steeds meer steden, zoals Utrecht, Maastricht en Rotterdam, hebben er een en veel meer gemeenten staan op het punt er een op het asfalt te schilderen; een zebrapad in de kleuren van de regenboog. Dat is het internationale symbool van homo’s en lesbo’s geworden. ’Het belang ervan kan niet genoeg worden benadrukt’, menen de Leidse D66’ers.

Het stadsbestuur is het daarmee eens. ’Wij zijn zeker bereid om een regenboogzebrapad te realiseren op een prominente plek in de stad’, zo staat in het antwoord. Want ook de gemeente wil ’onderstrepen dat Leiden een homovriendelijke stad is en seksuele diversiteit hoog in het vaandel heeft staan.’

Haast

En er is haast geboden bij de aanleg ervan. Zondag 11 oktober is internationale coming outday, en er is de initiatiefnemers veel aan gelegen om de gekleurde voetgangersoversteekplaats nog voor of op die datum te kunnen onthullen.

Er doemen echter twee problemen op bij dit project. Op de eerste plaats is de gemeente al aan het zoeken geweest naar een geschikte plek, maar is die tot vandaag nog niet gevonden.

Schreeuwerig

Op de tweede plaats komt Leiden in de knoei door de eigen regels met betrekking tot kleurstelling in de binnenstad. Als huiseigenaren hun gevels slechts in een beperkt aantal tinten mogen schilderen en het terrasmeubilair van horeca-zaken niet al te schreeuwerig gekleurd mag zijn, dan heeft de gemeente wat uit te leggen als er een regenboog op het asfalt wordt gekalkt.

Hoe Leiden de geschetste hobbels gaat gladstrijken, wordt komende maand duidelijk.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.