Randstadrail naar Leiden moet spoor impuls geven

Randstadrail uit Den Haag straks naar Leiden?© foto anp

Frans van den Berg
Leiden

Het aantal treinreizigers is het afgelopen jaar in stedelijke gebieden met vijf procent gestegen. Leiden zelfs met 6,4 procent. Maar reizigersvereniging Rover verwacht een extra boost wanneer de Randstadrail uit Den Haag en mogelijk ook Rotterdam wordt doorgetrokken naar Leiden.

De vervoerscijfers zijn door treinreizigers.nl gepubliceerd. De NS leverde de cijfers per station aan. Voorheen waren het vooral schattingen en tellingen, de laatste jaren worden de cijfers steeds nauwkeuriger door het gebruik van de ov-chipkaart. Zo wordt immers per station het aantal in- en uitstappers vastgelegd.

In de drukke Randstad is de groei het grootste: ongeveer vijf procent meer passagiers in 2016 vergeleken met 2015. Bij de grote stations zit Schiphol fors hoger met 10,2 procent en is met 78.896 passagiers per dag inmiddels het vijfde station van Nederland. Leiden staat op de zesde plek met 75.699 passagiers en dat is een stijging met 6,4 procent. Alphen aan den Rijn plust maar twee procent en Leiden-Lammenschans 3,9.

De Vink

Leiden-De Vink groeit stug door met zeven procent, Hillegom blijft met 2,4 procent iets achter. Voorhout en Voorschoten zitten met 4,2 en 5,7 procent mooi op het gemiddelde van de Randstad. Sassenheim is de grote uitschieter met elf procent. De verwachting is dat nu er ieder kwartier een trein stopt, het aantal dit jaar verder toeneemt.

De mooie cijfers voor de Leidse regio zijn volgens Hans van Dam, voorzitter van Rover Holland Rijnland, mede te danken aan de files op de weg. „De auto staat meer vast en dat is gunstig voor het openbaar vervoer. De treinenloop is ook beter geworden en Leiden is een belangrijk overstapstation.”

Randstadrail

In politiek Den Haag wordt nu gedacht over een schaalsprong. „Niet steeds een beetje groeien, maar om het echt anders in te richten. Zo wordt onderzocht om Randstadrail uit Den Haag door te trekken naar Leiden, zodat passagiers meteen op verschillende plekken in de binnenstad van Den Haag komen. Probleem is het spoor. Een nieuw spoor voor deze lightrail is kostbaar en lastig in te passen. Je kan ook de sprinters uit de dienstregeling halen en dat spoor voor Randstadrail gebruiken”, wijst Van Dam op het viersporige deel tussen Leiden en Den Haag.

Het tweede onderzoek betreft het doortrekken van de Randstadrail die uit Rotterdam komt. Bij Zoetermeer wordt nu gebouwd aan een nieuw station. Het plan is om de Randstadrail verder uit te rollen tussen het vliegveld van Rotterdam, Zoetermeer en Leiden. „Het probleem is dan waar die metro dan kan rijden. Het mooiste is bovenop de hsl. In het landschap zie je van een metrobaan veel minder dan een hsl met bovenleiding.”

Meer nieuws uit Uitgelicht

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.